Три політичні партії Лівану погодилися на призначення Мохаммада Сафаді на посаду прем’єр-міністра

На тлі спроб знайти вирішення політичної кризи в Лівані три провідні політичні партії погодилися призначити колишнього міністра фінансів Мохаммада Сафаді на посаду прем’єр-міністра.

Про це повідомили три джерела, знайомі з ситуацією, передає Reuters.

Угода була досягнута в четвер на зустрічі провідного політика-суніта, що йде у відставку, прем’єр-міністра Саада аль-Харірі, високопоставлених представників шиїтського угруповання “Хезболла” та його шиїтського союзника, руху Амаля (“Групи ліванського опору”).

Саад аль-Харірі пішов з посади прем’єр-міністра 29 жовтня перед обличчям безпрецедентної хвилі протестів проти правлячих політиків, яких громадськість звинувачує в нестримної корупції та введенні Лівану в найгіршу економічну кризу з часів громадянської війни 1975-90 років.

Харірі повідомив, що депутати від його сунітського “Руху за майбутнє” підтримають кандидатуру Сафаді в рамках офіційного процесу, який, як очікується, розпочнеться найближчим часом.

75-річний Сафаді є відомим бізнесменом і колишнім членом парламенту від сунітського міста Тріполі. Раніше він займав пост міністра фінансів і міністра економіки і торгівлі.

Прем’єр-міністр Лівану повинен бути мусульманином-сунітом, згідно з існуючою у країні системою поділу влади.

Серед завдань нового уряду буде завоювання міжнародної фінансової підтримки, якої країна потребує для пом’якшення економічної кризи. Крім того, новому прем’єру потрібно буде вирішити проблему, яка створюється загальнонаціональним протестним рухом, який хоче, щоб стара еліта залишила владу.

Масові вуличні протести почалися в Лівані 17 жовтня, після того як уряд анонсував введення збору на користування мессенджерами, наприклад WhatsApp, для здійснення телефонних дзвінків. Збір повинен був скласти в перерахунку 0,20 долара США в день. Згодом уряд скасував це рішення, однак протести не вщухли. Мітинги практично паралізували життя країни.