ЗМІ: в. о. глави МЗС Канади Фріланд може отримати нову посаду в уряді Трюдо

Виконуюча обов’язки глави МЗС Канади Христя Фріланд може отримати нову посаду в формованому уряді прем’єр-міністра Джастіна Трюдо.

Про це в п’ятницю повідомив телеканал CBC.

За даними його джерел, зараз обговорюється можливість переведення Фріланд на керівну посаду в створюваному Міністерстві міжурядових справ Канади, яке буде займатися вирішенням внутрішніх проблем країни. Нове відомство створюється з урахуванням підсумків минулих парламентських виборів, на яких правляча Ліберальна партія Трюдо здобула перемогу, але не змогла отримати більшість голосів виборців, повністю втративши підтримку жителів Західної Канади. Завданням цього міністерства, за інформацією джерела CBC, стане “відновлення національної єдності” шляхом вирішення внутрішніх канадських проблем.

При цьому, щоб перехід Фріланд з посади міністра закордонних справ, який неофіційно вважається другим за значимістю після посади прем’єр-міністра, не вважався зниженням у кар’єрних сходах, пропонується ввести для неї нову посаду – заступника прем’єр-міністра з внутрішніх справ.

Ліберальна партія Канади 21 жовтня виграла парламентські вибори. Згідно з даними виборчкому, ліберали взяли гору в 157 з 338 виборчих округів, отримавши 33,1% голосів. Консервативна партія перемогла в 121 окрузі (34,4% голосів), на третьому місці ” Квебекський блок “(перемога в 32 округах, 7,7%), потім слідують нова демократична партія (перемога в 24 округах, 15,9%) і Партія “Зелених” Канади (перемога в трьох округах, 6,5%), один мандат отримав незалежний кандидат.

Для формування уряду більшості лібералам необхідно було 170 мандатів. Трюдо вже заявив, що не буде створювати парламентську коаліцію з жодною з опозиційних партій. Він оголосить склад нового уряду 20 листопада. На даний момент члени його колишнього кабміну є виконуючими обов’язки на посадах керівників міністерств.