Макрон хоче зробити ЄС більш незалежним від НАТО в питаннях оборони – ЗМІ

Президент Франції Еммануель Макрон вимагає внести поправки в Договір про Європейський союз, щоб спільнота стала більш незалежною від НАТО в питаннях оборони.

Про це повідомила в суботу газета Welt am Sonntag з посиланням на джерела в Брюсселі.

За даними видання, Макрон наполягає на тому, щоб внести уточнення до сьомого пункту 42-ї статті. У ній говориться, що члени ЄС повинні надавати допомогу і сприяння будь-якій іншій країні спільноти. Французький президент наполягає на тому, щоб в деякі формулювання були внесені “значні уточнення”, пише газета.

Макрон вважає, що це допоможе краще захистити країни ЄС, які не входять в НАТО, – Швецію, Фінляндію, Австрію, Кіпр, Мальту, Ірландію. На його думку, зміни необхідні для того, щоб забезпечити безпеку Євросоюзу своїми силами, якщо альянс у разі вето не зможе активувати статтю про колективну оборону.

Французький президент на початку листопада спровокував дискусію про стан Північноатлантичного альянсу. В інтерв’ю журналу The Economist він заявив, що всередині НАТО повністю пропала координація, альянс перебуває в стані “смерті мозку”. Він також зазначив, що Європі необхідно почати думати про себе як про самостійну геополітичну силу, інакше вона “не контролюватиме свою долю”.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг і канцлер ФРН Ангела Меркель з такою оцінкою не погодилися.