Країни ЄС і Європарламент узгодили новий бюджет

Європейський парламент і представники 28 країн членів Євросоюзу досягли угоди про бюджет ЄС на 2020 рік.

Надходження до бюджету складуть 168,7 млрд євро. Це на 1,5 відсотка більше в порівнянні з бюджетом 2019 року. Узгоджена сума фінансових надходжень є компромісом між вимогою Європарламенту (171 млрд євро) і побажаннями країн-платників (166,8 млрд).

Загальна сума витрат становитиме 153,6 мільярда євро, що на 3,4 відсотка більше, ніж роком раніше.

Збільшено видатки на захист клімату, на боротьбу з безробіттям серед молоді і впровадження цифрових технологій. У той же час на 85 мільйонів євро зменшений розмір допомоги кандидату на вступ до ЄС Туреччини, з якою у Брюсселя в останні місяці чимало розбіжностей.

Комісар ЄС з питань бюджету Гюнтер Еттінгер (Günther Oettinger) заявив, що новий бюджет перенаправить ресурси в ті галузі, де вони особливо необхідні.

“Він допоможе створити робочі місця, зустрітися віч-на-віч кліматичні зміни і поширити інвестиції по всій Європі”, – заявив він.

Тим часом ще не виключений варіант “жорсткого Брекзіта”, який, як стверджують експерти, може привести до нестачі 16,5 мільярда євро в бюджеті ЄС.

За даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, в разі виходу Великобританії зі складу ЄС без угоди одній лише Німеччині належить до кінця 2020 року додатково внести в бюджет ЄС до 4,2 млрд євро.