Деркач і Ко вимагають від Зеленського і Трампа розслідувати факти українсько-американської корупції на $ 7,4 млрд

Народні депутати України вимагають від президентів України і США Володимира Зеленського і Дональда Трампа розслідувати факти легалізації $ 7,4 млрд “сім’єю” екс-президента Віктора Януковича через американський інвестиційний фонд Franklin Templeton Investments, близький до Демократичної партії США.

На прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” в середу народний депутат Андрій Деркач повідомив про отримання депутатами від журналістів-розслідувачів нових матеріалів з розслідування міжнародної корупції та участі в ній українських посадових осіб.

“Минулого тижня, 14 листопада, непомітно для ЗМІ, ГПУ оголосила нову підозру скандально відомому власнику “Бурісми” екс-міністру екології Злочевському. Згідно підозрою, “сім’ї” Януковича інкримінують, зокрема, легалізацію (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, через проведення інвестиційним фондом Franklin Templeton Investments операцій купівлі облігацій зовнішньої державної позики загальною вартістю $ 7,4 млрд”, – сказав Деркач.

З посиланням на дані слідства він підкреслив: це були гроші, злочинно отримані “сім’єю” Януковича і вкладені в покупку боргових зобов’язань України в 2013-2014 рр.

“Януковичі, за даними слідчих, добули злочинним шляхом $ 7,4 млрд і відмили їх через інвестфонд, близький до деяких представників Демократичної партії США, у вигляді облігацій зовнішньої державної позики”, – зазначив він.

Деркач також повідомив, що на зв’язок Franklin Templeton Investments з Демпартією США вказує кілька фактів.

“Син засновника Templeton’а – Джон Темплтон-молодший (John Templeton Jr.) був одним з великих донорів виборчої кампанії президента Обами. Ще один персонаж, що має відношення до фонду, – Томас Донілон (Thomas Donilon). Керуючий BlackRock Investment Institute, акціонера Franklin Templeton Investments, що має найбільшу частку у фонді. Примітно, що раніше він був радником Обами з національної безпеки”, – зазначив Деркач.

Нардеп заявив, що президенти України і США повинні об’єднати зусилля двох країн щодо встановлення фактів корупції і відмивання грошей за участю громадян обох країн.

“Президент Зеленський повинен зняти слухавку, набрати Трампа, попросити допомоги і взаємодії в боротьбі з корупцією і летіти до Вашингтона. Питання боротьби з міжнародною корупцією в Україні за участю громадян, бізнесменів і чиновників США повинен стати ключовим під час зустрічі двох президентів”, – вважає він.

На думку депутата, за підсумками зустрічі необхідно вибудувати взаємодію українських слідчих органів і Мін’юсту США для отримання інформації про організаторів випуску облігацій, клієнтів і бенефіціарів інвестфондів по кожній покупці, допитати посадових осіб фондів тощо.

Як повідомлялося, 9 жовтня 2019 року А.Деркач оприлюднив службове листування НАБУ і посольства США, згідно з яким перший заступник НАБУ Гізо Углава через свою помічницю Поліну Чиж тривалий час надавав посольству США інформацію, яка негативно вплинула на хід подій в Україні і США.

Згідно з його даними, Чиж отримала вказівку від представниці посольства США Анни Ємельянової надати інформацію у справі екс-міністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського.

Народний депутат також оприлюднив суми грошей, перерахованих представникам Burisma Group, в тому числі і Хантера Байдена. Згідно з документами, в цілому на користь Х.Байдена, Олександра Кваснєвського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила $ 16,5 млн.

За словами Деркача, генпрокурор Віктор Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника в рамках кримінального провадження щодо Burisma, але постійно отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала неприховане роздратування Джо Байдена і його п’ятий за два роки візит до Києва, 7-8 грудня 2015 року, був присвячений вирішенню питання відставки Шокіна за справами Злочевського і Burisma.

Як повідомив Деркач, “предметом тиску став $ 1 млрд кредитної гарантії, який США повинні були надати Україні: “Факт тиску визнав сам Байден у своєму виступі в раді міжнародних відносин США в січні 2018 року”.