Прокуратура штату Нью-Йорк подала позов проти виробника електронних сигарет

Генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс подала позов проти американського виробника електронних сигарет Juul Labs.

Компанія звинувачується в тому, що вона обрала цільовою аудиторією для своєї реклами електронних сигарет підлітків, вводила споживачів в оману щодо вмісту нікотину та давала недостовірну інформацію про безпеку своєї продукції.

Як наголошується в позові, вибираючи для реклами своєї продукції яскраві фарби і молодих красивих юнаків і дівчат, Juul привертала увагу підліткової аудиторії, сприяючи тим самим «поглиблення епідемії вейпінга серед молоді».

«Немає ніяких сумнівів в тому, що агресивна реклама Juul внесла значний вклад в кризу в галузі охорони здоров’я, коли у молодих людей в штаті Нью-Йорк і по всій країні розвивалася залежність від продукції цієї компанії, – заявила прокурор Джеймс.- Підносячи куріння вейпів в яскравому привабливому вигляді, при цьому не роблячи акценту на наслідки вживання нікотину, що входить до складу продукції, Juul піддає ризику величезне число жителів штату Нью-Йорк».

За даними департаменту охорони здоров’я штату Нью-Йорк, 1 млн жителів штату регулярно використовують електронні сигарети, з них 220 тис. чоловік – це підлітки у віці до 18 років. Прокуратура домагається судової заборони на діяльність Juul в цьому штаті до кінця даного розгляду, а також накладення штрафу на компанію в розмірі $ 5 тис. за кожен випадок порушення закону про маркетинг і в розмірі $ 1 тис. за кожен випадок продажу продукції з порушенням відповідних законів. Крім того, прокуратура штату Нью-Йорк вимагає від Juul відрахувань до компенсаційний фонд, кошти з якого підуть на усунення негативних наслідків діяльності компанії.

Аналогічний позов в минулий понеділок подала також генеральна прокуратура штату Каліфорнія, а ще раніше – генпрокуратура штату Північна Кароліна. Крім того, розслідування відносно маркетингової політики Juul ведеться федеральними регуляторами, а міська влада Нью-Йорка розглядають питання про можливу повну заборону продажів ароматизованих електронних сигарет.