Вісім офіцерів ГРУ Росії мають відношення до спроби отруєння болгарського збройового бізнесмена Омеляна Гебрєва

Вісім офіцерів ГРУ Росії мають відношення до спроби отруєння болгарського збройового бізнесмена Омеляна Гебрєва у 2015 році за допомогою отрути “Новачок”.

Про це йдеться в спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel.

За даними видань, жертвами також стали син підприємця і директор його фірми.

“У 2019 слідчі ідентифікували на записах відеокамер, встановлених на парковці готелю, офіцера ГРУ Дениса Сергєєва (оперативне ім’я – Сергій Федотов). Того самого, який прибув до Британії разом із “Башировим” і “Петровим” в день отруєння Скрипалів. А лабораторія Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, змогла виявити в організмі Гебрєва сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належать до родини “Новачка”, – повідомляють журналісти.

Група отруйників тричі приїжджала до Болгарії. Вперше – у лютому 2015 року: Сергій Федотов (реальне ім’я – Денис Сергєєв), Сергій Павлов (Сергій Лютенко) та Георгій Горшков (Петро Борисов).

Згодом їх замінили Іван Лебедєв (Іван Терентьєв), Микола Кононіхін (Микола Єжов), Олексій Нікітін (Олексій Калінін). Вони також пробули близько тижня (з 26 лютого до 8 березня). Слідом до Болгарії прибули Володимир Попов (Володимир Моісеєв), відомий за своєю участю в невдалій спробі перевороту в Чорногорії.

Група знову приїхала під час отруєння. Федотов, Павлов і Горшков прибули 24 квітня й полетіли в день замаху, 28 квітня. Втретє Федотов прилетів у компанії з Данилом Степановим (Данилом Капраловим) 23 травня.

“За однією з версій, Гебрєв став мішенню ГРУ в результаті провокації, яка змусила Кремль подумати, що він продавав зброю американським союзникам у Сирії. У 2015 році ряд болгарських виробників озброєнь конкурували за американські контракти на поставку зброї сирійським повстанцям. Гебрєв стверджує, що його компанія Emco в цьому участі не брала, так як його основні клієнти – Індія та країни Північної Африки – вимагали великих поставок і всі ресурси йшли на те, щоб виконати зобов’язання перед ними”, – розповідають розслідувачі.