Китай ввів санкції проти США

Китай ввів санкції проти американської правозахисної організації Human Rights Watch і призупинив розгляд запитів на захід кораблів США в Гонконг.

Про це в понеділок в ході брифінгу заявила офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньин.

Дані заходи Пекін обґрунтував тим, що HRW підтримує протестуючих в Гонконзі. В цьому міністерство побачило підтримку екстремізму і насильству.

Уряд Китаю також призупинив розгляд заявок «американських морських суден» на захід у Гонконг.

Ці дії стали відповіддю на прийнятий в США закон про демократію і права людини в Гонконзі, який дозволяє застосовувати економічні і дипломатичні санкції до порушників.

19 листопада закон одноголосно схвалив сенат, а 28 листопада підписав президент Дональд Трамп. Крім того, сенатори ухвалили закон «Про захист Гонконгу», який обмежує США в поставках деяких нелетальних видів озброєння та спецзасобів для поліції в автономному районі.

МЗС КНР назвав дії США грубим порушенням міжнародного права і неприкритою гегемонією, проти якої виступає Пекін. Відомство заявило про «безпрецедентні демократичні права» жителів Гонконгу і порахувало, що Вашингтон хоче підірвати процвітання і стабільність у регіоні. Прийнятий Трампом закон розкритикував уряд Гонконгу, визнавши його втручанням у внутрішні справи. Адміністрація автономного району закликала США поважати статус Гонконгу як окремої митної території.