Україна готова закуповувати російський газ – Міненерго

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель повідомив про готовність України закуповувати російський газ за європейськими цінами без знижки.

Про це міністр сказав на брифінгу в понеділок, 2 грудня.

За його словами, в разі досягнення домовленостей з Росією ціна газу буде “неполітичною”. “І це не буде знижкою, це буде чітка ціна за європейськими індикаторами”, – зазначив міністр.

Він уточнив, що це повинна бути ціна “хаб мінус”, тобто ціна на хабі в Європі мінус вартість транспортування.

При цьому Оржель заявив, що на даному етапі йдеться про отримання російського газу як компенсацію за рішенням арбітражів.

Говорячи про газові переговори, Оржель зазначив, що на сьогодні йде стадія технічних консультацій.

“Тому зараз дійсно йде активна робота як раз в питанні узгодження двох договорів. Тобто щоб приймати остаточне рішення щодо обсягів і термінів або компенсації ми повинні чітко відпрацювати всі технічні моменти, тому технічний процес досить активний. Сторони зараз перебувають в технічних консультаціях”, – зазначив Оржель.

Міністр додав, що найближчим часом сторони перейдуть до узгодження договору на транзит і умовні поставки як компенсацію за рішеннями арбітражів.

Глава Міненерго також заявив, що без контракту на транзит газотранспортна система України може зіткнутися з проблемами протягом лютого та березня.

За його словами, Україна спокійно пройде опалювальний сезон завдяки великим запасам газу в підземних сховищах. Крім того, Нафтогаз проводить стрес-тести на готовність до того, щоб система технічно працювала в реверсному режимі.

“Єдиним технічним ризиком може бути – це якщо лютий і березень будуть холодними місяцями, коли у нас вже зменшиться тиск у системі від підземних газосховищ. У найхолодніші дні в піковому навантаженні можуть бути певні проблеми, щоб прокачати повністю систему… Разом з тим є впевненість і надія, що все ж сторони підпишуть договір на транзит”, – додав Оржель.