Уряд Японії викупить з приватної власності безлюдний острів для військових навчань США

Уряд Японії прийняв рішення викупити з приватної власності безлюдний острів біля південно-західного узбережжя за $146 млн для військових навчань США.

Про це сказав генеральний секретар кабінету міністрів країни Йосіхіде Суга.
Домовленість про купівлю острова Магесіма в префектурі Кагосіма, досягнута минулої п’ятниці, 29 листопада, “після обговорень між міністерством оборони і забудовником, якому належить значна частина острова”. Об’єкт для військових навчань США буде побудований на острові “найближчим часом”, повідомив генеральний секретар уряду.
Деякі жителі, які живуть на островах поблизу Магесіми, висловили стурбованість у зв’язку з тим, що об’єкт може видавати занадто багато шуму.
Наразі тренування ВПС США проходять на острові Іводзіма за 1,2 тис. км від Токіо. Вашингтон зажадав змінити місце навчань у зв’язку з тим, що Іводзіма знаходиться занадто далеко від військової бази США в місті Івакуні префектури Ямагуті.
Щорічно Японія платить США $2 млрд за перебування на території країни 54 тисяч американських військовослужбовців. В цю ціну входить функціонування американської бази на острові Окінава, а також обслуговування кораблів Сьомого флоту. Президент США Дональд Трамп вирішив цю суму недостатньою, і хоче, щоб японці виплачували Вашингтону $8 млрд на рік.