“Нафтогаз” погодився відкликати позов до “Газпрому”, якщо отримає довгостроковий контракт

“Нафтогаз” завершив черговий раунд переговорів з “Газпромом” в контексті тристоронніх переговорів щодо транзиту газу.

Про це повідомив на стоїй сторінці в Facebook Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Він нагадав, що Європейська комісія попросила сторони обговорити врегулювання питань минулого і поточного Стокгольмського арбітражу, оскільки Газпром включає це в «пакет» для переговорів щодо транзиту.

“Саме це ми і зробили. Наша позиція по цьому питанню є публічною. Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що ми готові розглядати можливість отримати газ від Газпрому у рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу (3 млрд доларів). Ми також готові відкликати свої позовні вимоги у новому арбітражі, але тільки якщо буде укладений довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо Нафтогазу буде компенсовано невиконання Газпромом своїх зобов’язань за поточними контрактами. І тут, як ви самі бачите, у нас теж конструктивна позиція – покрийте витрати, навіть без економічних прибутків, і ми не будемо судитися.Тепер ми готові повертатися на тристоронні переговори і розповідати європейцям, як ми сумлінно і добросовісно обговорювали ці питання”, – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, сьогодні у Відні Україна та Росія на рівні корпорацій провели переговори щодо підписання контракту про транзит російського  газу через території України.

13 грудня є крайній термін, до якого, згідно із європейськими правилами та вітчизняним законодавством, треба укласти новий контракт на транзит російського газу до Європи українською ГТС, оскільки зацікавлені учасники не встигнуть забронювати довгострокові потужності для прокачування газу.

4 грудня президент Росії Володимир Путін заявив, що вимоги України до нового транзитного контракту «є неприйнятними».

В «Нафтогазі» відповіли, що транзитний тариф, запропонований українською стороною, лише покривають витрати оператора ГТС України, тому цей тариф аж ніяк не може вважатись завищеним.

До того, 18 листопада «Газпром» запропонував НАК «Нафтогаз України» продовжити діючий транзитний контракт, або ж укласти новий на 1 рік, взамін на відмову української сторони від претензій в міжнародному арбітражі і припинення усіх судових розглядів.

Виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко відповів, що відмовлятись від вже виграних $3 млрд в Стокгольмському арбітражі в обмін на знижку при купівлі газу для України економічно недоцільно.

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель назвав пропозицію Росії неприйнятною.

25 листопада «Нафтогаз» надіслав «Газпрому» офіційну відповідь на пропозицію щодо нового транзитного контракту. Юрій Вітренко заявив, що українська сторона готова розглянути можливість сплати «Газпромом» боргу в 3 млрд доларів через поставки газу.

Тоді ж Юрій Вітренко повідомляв, що в разі продовження Росією транзиту газу за відсутності нового договору, газ буде закачуватись в українські підземні газосховища як «газ невизначеного власника».

Українська сторона заявляла, що погодиться лише на підписання довгострокового транзитного контракту з незалежним оператором ГТС і за міжнародними правилами.