Росія запропонувала США продовжити ДСНВ

Росія підтвердила пропозицію про продовження договору про СНВ (Договір між РФ і США про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь) і запропонувала прийняти угоди про неприпустимість розв’язання ядерної війни.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

“Росія підтвердила свою пропозицію вже зараз прийняти рішення про те, що цей договір (СНВ) буде продовжений”, – сказав він на прес-конференції у Вашингтоні, нагадавши, що на днях президент Росії Володимир Путін підтвердив це в своєму виступі.

Лавров також заявив в цьому контексті, що російська сторона на зустрічі підтвердила пропозицію про те, щоб прийняти на рівні президентів заяву про неприпустимість розв’язання ядерної війни.

“Теж ця пропозиція залишається на столі”, – сказав він.

Крім того, російський міністр повідомив про готовність підтримати рішення Китаю підключитися до переговорів з роззброєння, відзначивши, що поки Пекін не погоджується на це.

“КНР ясно сказала, що вони не братимуть участі в будь-яких переговорах, тому що і за кількістю своїх ядерних озброєнь, і за структурою свого ядерного арсеналу вони далеко знаходяться і серйозно поступаються і Росії, і США. Ми сьогодні говорили про це”, – зазначив Лавров.

При цьому він підкреслив, що в разі готовності Китаю “ми будемо теж готові розглядати багатосторонній процес в сфері ядерного озброєння”.

Договір СНВ-3 був підписаний в 2010 році, вступив в силу в лютому 2011 року, термін його дії вичерпується 5 лютого 2021 року. Раніше Білий дім заявляв, що його продовження в нинішньому форматі малоймовірно.

У той же час президент США Дональд Трамп висловив бажання укласти угоду з контролю над озброєннями з Росією і Китаєм.