Журнал Time назвав “людиною 2019 року” Грету Тунберг

Американський тижневик Time назвав 16-річну шведську екоактівістку Грету Тунберг “людиною 2019 року”.

“Грета Тунберг стала найбільш переконливим голосом, розповідаючи про найважливішу проблему нашої планети”, – заявив журнал в середу, 11 грудня.

“З обуреного тінейджера і раптового протестного сплеску почався один з найбільш неймовірних і швидкий в світовій історії злетів на вершину глобального впливу”, – зазначають журналісти.

За їхніми словами, школярка, протестувала сама перед парламентом в Стокгольмі, трохи більше року і стала лідером світового молодіжного руху.

“Це був рік, коли кліматична криза вийшла з закулісся в центр сцени, з фонового політичного шуму перетворилася в центральну тему світового порядку, і ніхто не зробив для цього більше, ніж Грета Тунберг”, – підкреслило видання.

Нагадаємо, в серпні 2018 року за тиждень до парламентських виборів в Швеції Тунберг вперше вийшла на акцію на захист клімату в Стокгольмі. 15-річна школярка хотіла змусити політиків вжити термінових заходів, щоб не допустити підвищення температури на землі більше, ніж на півтора градуси Цельсія. Незабаром приклад Грети наслідували інші школярі по всьому світу, які по п’ятницях, пропускаючи заняття в школі, виходять на акції на захист клімату.

Грета Тунберг стала візитною карткою глобального руху Fridays for Future і рупором свого покоління, яке стурбоване наслідками зміни клімату. Грета виступає на різних міжнародних конференціях, зустрічається з високопоставленими зарубіжними діячами і представниками міжнародних організацій. У неї дуже чітка вимога: світ повинен визнати проблему зміни клімату і терміново вирішувати цю проблему.

Редакція Time присуджує титул “людини року” з 1927 року. Зазвичай цього звання удостоюється відома людина або група людей, “які зробили найбільший внесок у події року” – як позитивний, так і негативний. “Людьми 2018 року” були названі журналісти – убитий в жовтні Джамаль Хашоггі, співробітники редакції американської газети Capital Gazette, на яку в червні було скоєно збройний напад, а також філіппінець Марія Ресса і кореспонденти агентства Reuters в М’янмі Ва Лон і Кья З Оо.