МОЗ затвердило нові лікарські спеціальності

Міністерство охорони здоров’я внесло до Довідника кваліфікаційних характеристик професій чотири нові спеціальності.

Тепер з’являться нові спеціальності – лікар-кардіолог інтервенційний, лікар-кардіолог-електрофізіолог, лікар-кардіолог дитячий і лікар-ревматолог дитячий.

Відзначається, що також змінили кваліфікаційні вимоги до лікаря-кардіолога.

“Впровадження нових спеціальностей дозволить простіше освоювати і застосовувати на практиці ефективні сучасні підходи в лікуванні поширених серцево-судинних захворювань”, – йдеться в повідомленні.

Так, зараз ангіографія коронарних артерій, екстрене стентування, цілодобова організація кардіологічної допомоги для пацієнтів з симптомами гострого інфаркту міокарда на основі перкутанних втручань стають обов’язковими.

В Україні була створена потужна система кардіоцентрів, які працюють цілодобово (в режимі 24 години 7 днів на тиждень, 365 днів на рік) і оснащені сучасним інноваційним обладнанням. У цих центрах пацієнти з гострим інфарктом міокарда можуть отримувати безкоштовне невідкладне стентування.

Відзначається, що кваліфікаційні вимоги до дитячого лікаря-кардіолога, дитячого лікаря-ревматолога, лікаря-кардіолога-електрофізіолога і інтервенційного лікаря-кардіолога набудуть чинності з 1 січня 2020 року.