Учасники саміту ЄС досягли компромісу по кліматичної нейтральності

Країни ЄС дійшли єдиної позиції в питанні досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Про це голова Європейської ради Шарль Мішель повідомив в ніч на п’ятницю, 13 грудня.

Захист клімату є однією з тем дводенного саміту Євросоюзу. Кліматична нейтральність означає економічну діяльність з нульовими викидами парникових газів.

Канцлер ФРН Ангела Меркель (Angela Merkel) схвально відгукнулася про досягнуту угоду, особливо виділивши “великий прогрес”. Однак одній державі – члену Євросоюзу “потрібен час, щоб обміркувати”, як саме угода буде реалізована, додала вона.

Йдеться про Польщу. Вона має намір рухатися до поставленої мети “у власному темпі”, заявив польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецкій.

Новий голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен 11 грудня представила програму ЄС щодо захисту клімату. У найближчі роки на неї буде виділено в цілому 100 мільярдів євро, а до 2030 року – один трильйон євро.

За планами Брюсселя, європейська економіка повинна бути повністю перебудована. Європейської промисловості доведеться в майбутньому дотримуватись жорстким екологічним нормам. Крім того, Єврокомісія має намір розширити систему торгівлі квотами на викиди парникових газів. Деталі програми будуть представлені лише в 2020-2021 роках, зазначила фон дер Ляйен.