У бразильській Амазонії стали вирубувати вдвічі більше дерев

Вирубка лісів в бразильській частині Амазонії збільшилася більш, ніж в два рази.

Про це повідомляє інформагентство AFP в неділю, 15 грудня, з посиланням на результати аналізу даних бразильського Національного інституту космічних досліджень INPE. Так, в листопаді в регіоні було вирубано 563 квадратних кілометри лісу, що означає зростання на 104 відсотки в порівнянні з листопадом минулого року. Водночас це найбільший показник за один місяць з листопада 2015 року.

В цілому в перші 11 місяців 2019 року було знищено 8974 квадратних км лісу, в той час як за аналогічний період минулого року це показник склав майже 4880 квадратних км. Раніше були оприлюднені дані INPE, згідно з якими з серпня 2018 року по липень 2019 року в Амазонії були вирубані майже 10 тисяч квадратних км лісу. Це свідчить про зростання площі вирубки приблизно на 30 відсотків порівняно з аналогічним періодом рік тому.

Ультраправий президент Бразилії Жаїр Болсонару, тісно пов’язаний з аграрним лобі, після приходу до влади в січні 2019 року істотно послабив законодавство щодо захисту навколишнього середовища. Зокрема, він в чотири рази збільшив дозволені норми з очищення від лісу територій в Амазонії заради перетворення їх в сільськогосподарські угіддя.

У серпні Болсонару поставив під сумнів достовірність супутникових знімків, зроблених INPE в липні, і звільнив главу інституту. Згідно з цими знімками, площа вирубуваних лісів Амазонії в порівнянні з липнем 2018 роком збільшилася на 278 відсотків. Міжнародна спільнота критикує Болсонару за використання лісів Амазонії в корисливих цілях, а також за відсутність рішучої реакції на сильні лісові пожежі в басейні Амазонки влітку 2019 року.