Новий скандал: Україна перерахувала гроші за повернення в РФ відпрацьованого ядерного палива

Стало відомо, що сьогодні, 3 серпня ВАТ “МЦЗУ” і державний український концерн “Ядерне паливо” уклали новий контракт на постачання уранового сировини з України в Росію в 2016 році.4304345

Таким чином Україна перерахувала Росатому гроші за повернення в РФ відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з своїх АЕС.

Про це повідомляє “ТАСС” з посиланням на джерело в Росатомі.

“Україна перерахувала аванс за операцію з повернення російського ядерного палива, що експлуатувалося на українських АЕС, на переробку”, – сказав співрозмовник агентства.

Відповідаючи на питання про ціну, джерело сказало, що вона відповідає світовому рівню і нагадав, що аналогічні послуги надаються не тільки російськими, але і європейськими компаніями.

За словами джерела, перший рейс з повернення російського ВЯП з України відбудеться до кінця літа 2016 р.

Борги “Енергоатому”.

На Україні оператором чотирьох діючих АЕС є Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія” Енергоатом”. У березні 2016 р. виконавча служба України заарештувала рахунки і майно українського концерну на загальну суму 200 млрд гривень, фактично заблокувавши його фінансово-господарську діяльність.

Раніше старший віце-президент ТВЕЛ по стратегії і маркетингу Олексій Григор’єв розповів, що паливна компанія Росатом продовжує поставки палива для АЕС України, незважаючи на борги в кілька десятків мільйонів доларів.

В кінці травня поточного року директор з державної політики в сфері поводження з РАВ та ВЯП Росатома Олег Крюков повідомив, що Росатом відклав вивіз відпрацьованого ядерного палива з України до Росії через неплатежі. При цьому, за його словами, в цілому Росатом має намір продовжувати вивезення ВЯП.

В “Енергоатомі” також тоді заявляли, що не здійснює платежі за вивезення ВЯП в зв’язку з арештом рахунків компанії.

Тим часом, на початку липня поточного року стало відомо, що український концерн відновив платежі російської паливної компанії АТ “ТВЕЛ”, яка є основним постачальником ядерного палива для потреб АЕС України.

Росія уклала з Україною новий контракт на поставку урану

3 серпня стало відомо, що Міжнародний центр зі збагачення урану (АТ “МЦЗУ”) і державний український концерн “Ядерне паливо” уклали новий контракт на постачання уранового сировини з України в Росію в 2016 р.

Про це виданню “ТАСС” повідомив комерційний директор ВАТ “МЦЗУ “Гліб Єфремов, відповідаючи на відповідне запитання.

За його словами, Україна відправляє свій уран до Росії для збагачення і подальшого виготовлення ядерного палива для своїх атомних станцій.

“Контракт схвалено зборами акціонерів, що відбулися 31 липня 2016 р, що означає вступ його в силу, – сказав співрозмовник агентства. – Тепер ми переходимо до фази виконання контракту і чекаємо від наших українських партнерів повідомлення про відвантаження в нашу адресу сировинного концентрату”.

Єфремов додав, що терміни подальшого виробництва і дата відвантаження збагаченого в МЦЗУ продукту будуть залежати від фактичної дати поставки природного урану з України, яка поки точно не визначена, але згідно з умовами контракту повинна відбутися в IV кварталі поточного року.

Обсяг поставки послуг зі збагачення урану українській стороні, за словами топ-менеджера, залишився на тому ж рівні – 60 тис. ЕРР (одиниця робіт поділу).

Акціонерами ВАТ “МЦЗУ” є держкорпорація “Росатом” (70% акцій), НАК “Казатомпром” (Казахстан, 10%), ЗАТ “Вірменська атомна електростанція” (10%) і державний концерн “Ядерне паливо” (Україна, 10%) . Пропорційно своїм часткам у статутному капіталі МЦЗУ країни – учасники мають квоти за обсягом збагачення урану.

Україна вперше скористалася такою можливістю для потреб своїх АЕС в 2012 р. Щорічний обсяг поставок становить 60 тис. ЕРР. Раніше, обсяг комерційних поставок ВАТ “МЦЗУ” збагаченого уранового продукту для потреб українських АЕС за 4 роки перевищив $ 25 млн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.