Пристайко: після відкриття нових КПВВ на Донбасі буде відновлено залізничне сполучення

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко не виключив можливість замочаткування залізничного сполучення на Донбасі після відкриття нових контрольних пунктів в`їзду-виїзду.

Про це він сказав в інтерв`ю УНІАН.

За словами міністра, процес визначення нових ділянок для розведення сил і засобів на Донбасі, а також відкриття нових КПВВ є одночасним.

”Це процес одночасний, тому що очевидним першим кандидатом для цього є Золоте, де з українського боку давно вже побудовано КПВВ, і ми просто чекаємо, поки його буде відкрито. З того боку не здійснено відповідних робіт. Це точка номер один. Тут ми готові, КПВВ є, але ми продовжимо працювати… У нас уже є позитивний досвід, наприклад, Чонгара. Там дійсно зроблена велика робота, КПВВ створено за високими стандартами. Ми можемо множити цей досвід, відкриваючи нові і нові пункти пропуску”, – сказав Пристайко.

При цьому він не виключив, що мова може йти і про відкриття залізничного сполучення.

”Я не виключаю ні пасажирського, ні вантажного сполучення. У нас дуже багато роботи, яку треба зробити, щоб відновити це сполучення. Безумовно, якщо є інфраструктура, тут не складно порахувати, де є автомобільні шляхи, де є залізничні шляхи, і де взагалі можливий перехід людей. Але не тільки. Є певні ділянки, які не пов’язані безпосередньо з переходами”, – заявив Пристайко.

Як сказав міністр, пріоритетними ділянками для розведення сил і засобів на лінії розмежування є ті місця, які будуть створювати додаткові можливості для перетину з окупованої частини Донбасу на підконтрольну українській владі територію.

”Ми вважаємо, що бажаним для нас є те місце, яке дає, наприклад, додаткові можливості для перетину лінії контакту. Зокрема там, де можна відкрити КПВВ, щоб певне сконцентроване населення мало можливість просто перетинати лінію розмежування, мати доступ до медичних послуг, до банківських послуг, до отримання пенсій. Ми намагаємось допомогти людям з тієї сторони якось зростатись назад з Україною”, – сказав Пристайко.

За результатами саміту в ”нормандському форматі” 9 грудня в Парижі лідери України, ФРН, Франції та РФ узгодили комюніке, в якому заявили, що підтримують домовленість у рамках Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил на трьох додаткових ділянках на Донбасі до кінця березня 2020 року.

Також лідери ”нормандської четвірки” підтримують досягнення протягом 30 днів домовленості в рамках Тристоронньої контактної групи про нові пункти пропуску через лінію розмежування.

Пристайко заявляє, що українська сторона завершила визначення нових ділянок для розведення сил і засобів від лінії розмежування на Донбасі. Українська сторона готує для переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську декілька альтернативних пропозицій з метою розведення сил і засобів на нових ділянках від лінії зіткнення на сході України.