Скандальна компанія “Трейд Коммодіті” постачатиме 5 тисяч тонн авіапалива для Міноборони

Фірма «Фідея» з групи «Трейд Коммодіті» Адамовського і Грановського, перемогла в тендері на поставку 4,9 тисяч тонн реакційного палива Міністерству оборони на 115 млн гривень.

Про це свідчать дані тендера Міноборони в системі Prozorro.

Згідно з тендерними даними, постачання палива має відбутися до 1 червня 2020 року. «ФІДЕЯ» доставить законтрактований обсяг палива до 9 військових частин в Миколаївській, Запорізькій, Вінницькій, Львівській та Хмельницькій областях.

Авіаційне паливо має бути виготовлено не раніше 2019 року. Компанія поставить паливо по 23 245 грн за тонну реактивного палива.

За даними «YouControl», фірму в березні 2017 заснувала Марина Щиголева з Дніпра. Згідно з документами тендерної пропозиції, в червні того ж року вона продала фірму «ФІДЕЯ» Олені Соловей із Запорізької області, яка володіє ТОВ «Іст-Март» з Кам’янського, в якому також прописані фірми «Трейд Коммодіті» і «Август Пром» з групи Адамовського -Грановского.

«ФІДЕЯ» здійснює імпортне оформлення морських партій дизеля в Миколаєві. Профільні ЗМІ пишуть, що 75% авіаційного палива, що ввозиться в Україну через порт Миколаєва, не виїжджає звідти залізницею: трейдери змішують газ і дизельне паливо для зменшення вартості акцизу.

В кінці жовтні Міністерство оборони визначило постачальників 30 тисяч тонн авіаційного гасу, ними стали «Глуско», «ОККО» та «Торум».

По 2019 році Мінборони закупило палива на 788 млн гривень. Найбільшими постачальниками для Міноборони були: «Сокар Україна» «ОККО Контракт», «Торум».

ІА “Центр новин” раніше повідомляло, що справу “Трейд Коммодіті” щодо розтрати коштів Міноборони скерували до Вищого антикорупційного суду щодо розтрати 58 млн гривень під час закупівлі палива для Міністерства оборони.

У жовтні 2017 року детективи НАБУ і САП затримали заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Ігоря Павловського і директора Департаменту держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів Міноборони Володимира Гулевича.

Йшлося про корупційну схему розтрати державних коштів при закупівлі палива для Міністерства оборони.

Пізніше Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру у цій справі ще 2 чиновникам Міноборони.

НАБУ і САП підозрюють в незаконних поставках палива міністерству компанію “Трейд Коммодити”, зокрема її офіційного власника і директора Вадима Майка і неформального керівника Володимира Гарькавого.