Розвідка США переконана, що літак МАУ збили іранці

Американський канал CBS повідомляє, з посиланням на власні джерела, що американські посадовці буцімто переконані, що літак МАУ був збитий Іраном.

Як відзначають у CBS, джерела повідомили, що американська розвідка буцімто зафіксувала ввімкнення радару, запуски ракет перед падінням літака, пише Голос Америки.

“Нам також повідомили, що супутники США зафікусували два пуски ракет, які відбулись незадовго до вибуху літака”, – розповіли в ефірі каналу.

Журналіст CBS Кріс Ван Клів також відзначив у Twitter, що на поточний момент вважається, що удару по літаку було завдано помилково.

“Пам’ятайте, що він піднявся у повітря лише за кілька годин після того, як Іран завдав ракетного удару (по американських військових в Іраку – ред.), коли цілий світ чекав, чи США дадуть військові відповідь на дії Ірану”, – твітує журналіст.

Він також зазначив, що США зафіксувала 8 січня два спалахи пуску ракет. А потім пішов інфрачервоний спалах від вибуху.

Інформацію поширену CBS підтверджують і повідомлення Newsweek та CNN з власних незалежних від СBS джерел.

Наприклад, Newsweek відзначає, що за інформацією джерел видання, літак МАУ був уражений ракетною системою “Тор М-1” російського виробництва.

Як відомо, у четвер відбулась телефонна розмова президента України Володимира Зеленського та президента Ірану Хасана Рухані.

“Вдячний Ірану за готовність співпрацювати та надати швидкий доступ українським фахівцям до всіх необхідних даних. Глибокі співчуття сім’ям і родичам усіх іранців, які загинули в авіакатастрофі в Тегерані” , – відзначив президент України у Twitter.

У четвер обставини авіакатастрофи прокоментував і президент США Дональд Трамп.

Як повідомляє канал CNN, Трамп заявив, що підозрює, що причиною аварії були не несправності. “Хтось міг припуститись помилки з іншого боку”, – наводить слова Трампа CNN.

“У мене є підозри. Я б не хотів їх озвучувати, але у інших людей вони теж є …. Це трагедія, безсумнівно. Але хтось просто міг припуститися помилки … Літак летів і, з огляду на дуже неспокійне сусідство (в регіоні – ред.), могла статися помилка “, – заявив Трамп, додавши, що не вірить у версію про технічну несправність лайнера.

Трамп додав, що не може сказати нічого конкретного, так як належить дочекатися результатів розслідування. За його словами, іранська влада могли б передати “чорні ящики” лайнера, що розбився компанії Boeing, в тому числі, через дружні країни.

До цього стало відомо, що Україна має намір перевірити версію про ракетну атаку на “Боїнг”. Також РНБО розглядає версії, як зіткнення з безпілотником або іншим об’єктом, руйнування і вибух двигуна з технічних причин, вибух всередині літака в результаті теракту. Є ще три версії, але їх поки вирішили не оприлюднювати.

Пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту імені Хомейні в Тегерані. В результаті катастрофи всі 176 пасажирів і дев’ять членів екіпажу загинули.