У Фінляндії вчені розробили технологію виробництва білка “з повітря”

Розробники технології переконані, що вона зможе конкурувати в ціні навіть з соєю.

У Фінляндії вчені розробили технологію виробництва білка “з повітря”. Вони переконані, що у найближчі десять років їхня продукція зможе конкурувати з іншими дешевими джерелами протеїнів, такими як соя. Як пише BBC, білок генерують з ґрунтових бактерій, яких годують воднем. А цю речовину добувають шляхом розщеплення води за допомогою електроструму.

Розробники кажуть, що в разі використання електрики з сонячних чи вітрових станцій, їжу можна буде “вирощувати” з близькими до нуля викидами в атмосферу. Якщо їхній задум здійсниться, це допоможе вирішити численні проблеми у світі, пов’язані з фермерством.

Видання пише, що проект вже привабив 5,5 мільйонів євро інвестицій. Розробники очікують, що залежно від вартості електроенергії вони зможуть конкурувати в ціні з соєю до кінця десятиліття або й навіть до 2025 року. Згенерований “з повітря” білок – це біла пудра без смаку.  Розробники пояснили, що хочуть, щоб їхній продукт став нейтральною добавкою у різних харчах. Він може замінити пальмову олію в, приміром, морозиві, бісквітах, макаронних виробах, соусах чи хлібі.