США виділять понад $1 млрд на допомогу Україні

Посол України в США Володимир Єльченко заявляє, що у 2020 році Вашингтон планує виділити Києву понад $1 млрд допомоги.

“Немає країни, яка більше, ніж Сполучені Штати, нас підтримує саме у секторі безпеки та оборони. Що стосується конкретніших цифр на цей рік, то загалом у 2020 році передбачено виділення на суму $250 млн із боку Пентагону і ще майже $450 млн по лінії Держдепу США, це вже економічна допомога. Отже, загалом у нас виходить так, що цього року загальна допомога з боку США – $698 млн і суто військова оборонна допомога – $365 млн”, – сказав він під час прес-конференції у вівторок.

Дипломат пояснив, що $250 млн – вже виділено, ще $50 млн – буде виділено за умови виконання певних умов і використання першої частини суми, і ще майже $50 млн – залишки з минулих років, які ще не реалізовано. Отже, наголосив Єльченко, загальна сума допомоги від США на цей рік – понад $1 млрд.

“Головний пріоритет, який було визначено у двосторонніх консультаціях між Міністерством оборони України та Пентагоном – це посилення українського флоту. Є таке поняття, як “москітний флот”, тобто швидкісні катери, яких дуже не вистачає саме нашим військовим або морякам на Чорному та Азовському морях. Ми пам’ятаємо, що минулого року Україні було передано два швидкісних катери типу Island. Цього року передбачається передача ще трьох катерів. Отже, значна частина цих коштів піде саме на їхнє переоснащення і встановлення там тимчасової зброї та засобів зв’язку”, – зазначив посол.