Духовний лідер Ірану: у катастрофі українського літака є неясні моменти

Продовження розслідування катастрофи українського літака в Ірані необхідно, оскільки в цій справі залишаються неясні моменти, вважає керівник і духовний лідер Ісламської Республіки Алі Хаменеї.

З відповідною заявою він виступив у п’ятницю.

“В інциденті з літаком є неясні моменти, які потрібно розслідувати, і необхідно запобігти подібним випадкам у майбутньому”, – сказав він. Промову Хаменеї транслювало державне телебачення.

Він додав, що”загибель іранців і представників інших країн – дуже гіркий інцидент”. “Катастрофа літака стала подією, яка буквально спалила моє серце”, – зазначив духовний лідер.

Пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту імені Хомейні в Тегерані. В результаті катастрофи всі 176 пасажирів і дев’ять членів екіпажу загинули.

У розвідці США 9 січня заявили, що літак МАУ збили іранці. Україна має намір перевірити версію про ракетну атаку на “Боїнг”.

Президент США Дональд Трамп заявив, що пасажирський літак, що виконував рейс до Києва, збила іранська ракета.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у нього є розвідувальні дані з декількох джерел про те, що Іран випадково збив український літак.

Один з розслідувачів Bellingcat Крісто Грозева припустив, що ракету, що збила літак МАУ, могли випустити з секретної іранської військової бази.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.