КМУ затвердив перелік опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року

Кабінет міністрів України затвердив перелік опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року.

Однією з головних умов формування переліку стала доступність закладів для пацієнтів. Шлях до лікарні не повинен перевищувати 1 годину, передає пресслужба МОН.

Загалом затвердили 211 опорних закладів в Україні. У різних областях їхня кількість відрізняється.

На Львівщині опорними медзакладами визначили:

1. Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги м. Львова – лікарня інтенсивного лікування (ЛІЛ) ІІ рівня.

2. Львівську обласну клінічну лікарню – ЛІЛ ІІ рівня.

3. Львівську міську лікарню №8 – ЛІЛ ІІ рівня.

4. Червоноградську міську лікарню – ЛІЛ ІІ рівня.

5. Дрогобицьку міську лікарню №1 – ЛІЛ ІІ рівня.

6. Буську ЦРЛ – ЛІЛ І рівня.

7. Самбірську ЦРЛ – ЛІЛ І рівня.

8. Стрийську ЦРЛ – ЛІЛ І рівня.

9. Новояворівську лікарню – ЛІЛ І рівня.

Між лікарнями І і ІІ рівнів, як пояснив “Захід.нет” в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько, є різниця. Лікарні ІІ рівня є більш потужними. У них є більша кількість спеціалістів та відділень.

Обов’язковою вимогою для всіх опорних лікарень є наявність у них комп’ютерного томографа, бажано мати й ангіорграф. За словами Андрія Васька, із затверджених опорних лікарень, лише у Буській лікарні не має можливості законтрактувати томограф. У інших лікарнях є приватні томографи, які лікарні будуть контрактувати за гроші НСЗУ і які будуть цілодобово обстежувати пацієнтів.

“Більшість лікарень, які визначено опорними, наразі не відповідають ні першому, ні другому рівню. Усі вони потребують дооснащення, посилення матеріально-технічної бази та кадрового потенціалу. Наше завдання – розвивати ці лікарні, щоб за рік-два вони стали такими, якими мають бути”, – каже Андрій Васько.