Польща хоче вплинути на розширення санкцій ЄС стосовно Криму

У Європейському Союзі невирішеною залишилася справа розширення дипломатичних санкцій за проведені минулої осені незаконні вибори на Кримському півострові. Кореспондентка Польського радіо в Брюсселі Беата Пломецька неофіційно дізналася, що згоди країн ЄС у цьому питанні минулого року не введено в дію через спротив Кіпру. Польща, яку підтримує кільканадцять країн, намагається побороти застій, пише Польське радіо.

Тоді, після виборів, Польща пропонувала внести сім осіб, відповідальних за їх проведення, до євросоюзного санкційного списку із забороною в’їзду до Євроспільноти та замороженням активів у Європі. Тоді країни ЄС погодилися, але коли розпочався технічний процес імплементації, Кіпр заявив про свої застереження, – хоча, як неофіційно дізналася кореспондентка, без конкретного обґрунтування.

Багато дипломатів пов’язувало спротив Кіпру із зусиллями цієї країни встановити санкції проти осіб, відповідальних за турецькі буріння в кіпрських територіальних водах. А через те, що частина країн ЄС ставилася до цього неохоче, Кіпр не погодився ввести в дію рішення про санкції. Польща, яку підтримує кільканадцять країн, намагається розділити ці два питання, щоб обмеження ЄС за незаконні вибори в Криму набули чинності якнайшвидше.