Демократи направили в сенат докладне обґрунтування імпічменту Трампа

Демократи направили в сенат докладне обґрунтування імпічменту, який вони просять винести президенту США Дональду Трампу. 111-сторінковий документ опублікований на сайті комітету з розвідки палати представників.

“Президент Дональд Трамп використовував офіційні повноваження для тиску на іноземний уряд з тим, щоб втрутитися у вибори в США заради власної особистої політичної вигоди. Потім він спробував приховати цей задум, перешкодивши конгресу розслідувати його порушення”, – йдеться в документі.

“Конституція зазначає, коли президент здійснює такі серйозні зловживання владою: імпічмент і відсторонення. Сенат повинен використовувати це рішення, щоб захистити вибори в США в 2020 році, захистити нашу конституційну форму правління і усунути загрозу, яку президент представляє для національної безпеки США”, – йдеться в документі.

Як повідомило журналістам джерело, близьке до юристів президента, сторона Трампа також звинуватила демократів у спробі скасувати результати минулих виборів і втрутитися в наступні вибори.

Раніше, палата представників передала справу щодо імпічменту в сенат для проведення процесу над президентом. Вже приведені до присяги голова Верховного суду Джон Робертс, який головуватиме на процесі, і сенатори, які будуть виконувати обов’язки присяжних. Розгляд по суті справи почнеться в сенаті 21 січня.

Палата представників в грудні винесла Трампу імпічмент за двома пунктами – перевищення повноважень і перешкоджання роботі сенату. Імпічмент був винесений голосами одних лише демократів, тоді як республіканці, у яких більшість в сенаті, мають намір виправдати президента. Демократи звинувачують Трампа в тому, що він вимагав політичних послуг від президента України Володимира Зеленського в обмін на вже виділену конгресом військову допомогу Україні. Трамп заперечує звинувачення.