Збірна ветеранів завдяки голу Шевчука стала переможцем Кубку легенд в Грузії

19 січня на четвертому за ліком Кубку легенд, присвяченому вшануванню пам’яті відомого футбольного функціонера, менеджера УЄФА з роботи з національними асоціаціями Давида Петріашвілі, перемогу відсвяткувала збірна України серед ветеранів.

У фіналі престижного змагання синьо-жовті перемогли господарів, збірну Грузії, — 1:0.

Перші три розіграші Кубку легенд проводилися у Тбілісі, цього ж разу Федерація футболу Грузії вирішила зустріти гостей у Батумі, у сучасному палаці спорту. Нещодавно Давиду Петріашвілі виповнилося б 50 років, тож зрозуміле бажання провести турнір на найвищому рівні, в одному з найкрасивіших міст Причорномор’я. За трофей змагалися шість збірних, сформованих із відомих футболістів минулих років, — Грузії, України, Іспанії, Туреччини, УЄФА та ФІФА.

Збірна ветеранів України вирушила до Грузії під керівництвом тренера Володимира Лозинського в наступному складі: Віталій Рева, Олег Собуцький, Владислав Ващук, Володимир Єзерський, Руслан Ротань, Едуард Цихмейструк, Віталій Мандзюк, Микола Іщенко, Богдан Шершун, В’ячеслав Шевчук, Олексій Бєлік, Андрій Донець та Андрій Хомин. Партнерами збірної ветеранів виступають Українська асоціація футболу, Асоціація ветеранів футболу України та ТОВ «Агробізнес».

Також поважними були склади суперників українців. Господарі турніру, грузини, закликали під свої прапори Левана Кобіашвілі, Александра Іашвілі, Георгія Деметрадзе, Левана Цкітішвілі та інших. У збірній Туреччини на провідних ролях були Тунджай Шанлі, Хасан Кабзе, Мехмет Ауреліо, Волкан Арслан, Емре Ашик. В іспанців керівник делегації Фернандо Гінер залучив до складу Вісенте Родрігеса, Франсіско Хосе Карраско, Луїса Мілью, Івана Кампо, Хосе Амавіску. Цікавим виглядав і склад команди УЄФА, в якій виділялися Жан-Франсуа Домерго та Миленко Ачимович. У збірній ФІФА під керівництвом Жозе Пезейру зіграли Нуно Гомеш, Георгіос Карагуніс, Ангелос Харістеас, Якубу Аєгбені та інші.

Збірна України стартову гру провела проти Туреччини, зігравши внічию — 0:0. Могло бути й краще, але під час завершення атак Фортуна відверталася від Бєліка, Ротаня, Іщенка. Особливо небезпечним був гравець Збірної журналістів Шевчук, який на радість уболівальникам бив по воротах із будь-якої дистанції. Зрештою удача посміхнулася українцям у другому матчі групи, проти Іспанії. Забитими м’ячами в синьо-жовтих відзначилися Андрій Хомин (двічі), Руслан Ротань та Олексій Бєлік. Упевнена перемога — 4:1 та підсумкове перше місце у групі!

Так само на одному диханні українці в півфіналі наче не помітили збірну УЄФА — 5:1. У переможців забивали Андрій Донець, Андрій Хомин, Олексій Бєлік, Микола Іщенко та В’ячеслав Шевчук. В іншому півфіналі Грузія перемогла Туреччину — 1:0.

Варто відзначити атмосферу, в якій проходили матчі турніру. Дві тисячі глядачів на трибунах оплесками підтримували кожну дію улюблених футболістів. Переважна більшість уболівала за господарів, але свої симпатики були в кожної зі збірних, у тому числі й України. За палку підтримку наші гравці, окрім перемоги, подарували фанам футбольні сувеніри.

Окрасою змагання став фінальний поєдинок. Власне, такий саме склад учасників був і у 2017 році, але тоді перемогли господарі. Цього ж разу українцям вдалося взяти реванш!

Розуміючи, що все може вирішити одна помилка, суперники грали дуже обережно. У грузинів виділялися Іашвілі, Деметрадзе та Амісулашвілі, саме цим гравцям приділялося найбільше уваги. В українців найбільш гостро діяли Ротань, Хомин, Іщенко, Бєлік…

Долю фіналу було вирішено за три хвилини до його завершення. Після прострілу Шевчука з правого флангу м’яч відскочив на лінію штрафного, звідки Цихмейструк влучно пробив під поперечину! 1:0 — мінімальна, але впевнена перемога України!

Президент Федерації футболу Грузії Леван Кобіашвілі вручив головний трофей змагання капітану синьо-жовтих Владиславу Ващуку, який разом із партнерами під яскравий феєрверк гучно відсвяткував таку бажану перемогу. Також організаторами найкращим воротарем турніру був визнаний Віталій Рева.

«Ми довго йшли до цієї перемоги й нарешті повернулися до України з головним трофеєм, — відзначив досягнення збірної віце-президент УАФ, президент АВФУ Олег Собуцький. — Насамперед, як і всі наші матчі та перемоги, ми присвячуємо її нашим героям-воїнам АТО/ООС, завдяки яким ми можемо грати у футбол і вільно жити на рідній землі.

Хотів би подякувати нашим чудовим гравцям — за майстерність, патріотизм, любов до України — та чудовому тренеру Володимиру Лозинському. Він на початку цього року очолив збірну й уже має першу, таку важливу перемогу. У своїй роботі ми маємо підтримку з боку Української асоціації футболу та її президента Андрія Павелка.

Окремі слова подяки хотів би сказати нашим грузинським друзям, зокрема президенту федерації футболу Левану Кобіашвілі, його заступникам Касі Чембурідзе та Давиду Муджирі, доброму другу футбольної спільноти Зурабу Чхаїдзе за чудову організацію турніру — щороку він проводиться на все більш високому рівні. У Грузії шанують свого видатного сина Давида Петріашвілі, свідченням чого є таке сузір’я видатних гравців на турнірі його пам’яті. Збірна українських ветеранів на досягнутому не зупиниться, на цей рік уже заплановано багато матчів, у тому числі й у Донецькій та Луганській областях».

Усі переможці Кубку легенд

2017 — Грузія

2018 — Грузія

2019 — Туреччина

2020 — Україна

Джерело: прес-служба УАФ