У Давосі відкривається Всесвітній економічний форум

Сьогодні в швейцарському Давосі відкривається щорічний 50-й Всесвітній економічний форум (WEF).

Як повідомляє Посольство Швейцарії в Україні в мікроблозі Twitter, головними темами обговорень будуть імплементація Паризької кліматичної угоди і досягнення цілей сталого розвитку.

«У рамках WEF відбудуться зустрічі між президентами Швейцарії та України, а також між міністрами оборони двох країн», – зазначили в диппредставництві.

Всього на форум приїде більше 2800 учасників із 117 країн. За підрахунками Bloomberg, захід відвідає 119 мільярдерів із 36 держав. Їхній сукупний статок становить приблизно $500 млрд. На форум, зокрема, приїдуть засновник Bridgewater Associates Рей Даліо, голова Blackstone Group Стів Шварцман, гендиректор JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон.

Найбільше мільярдерів прилетить зі США (33), Індії (19) і Росії (7). Форум, зокрема, відвідають бізнесмени Олег Дерипаска і Віктор Вексельберг, які знаходяться під американськими санкціями через зв’язки з російським президентом Володимиром Путіним.

На форум також приїдуть президент США Дональд Трамп, канцлер Німеччини Ангела Меркель, голова Європейського центробанку Крістін Лагард, шведська екоактивістка Грета Тунберг, прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін та інші.

Трамп, який минулого року пропустив захід через шатдаун, виступить на форумі вранці 21 січня — в той же день, коли в Сенаті США почнуться слухання щодо його імпічменту. З ним на форум приїдуть дочка Іванка з чоловіком Джаредом Кушнером, а також міністр фінансів США Стівен Мнучин і міністр торгівлі Уілбур Росс.

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, як і його попередниця Тереза Мей минулого року, до Давосу не приїде. Причина все та ж — вихід Великобританії з Євросоюзу. Він запланований на 31 січня.

Не буде на форумі також президента Франції Еммануеля Макрона і прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

До переліку спікерів форуму потрапили також ізраїльський історик Юваль Ної Харарі, гендиректор Microsoft Сатья Наделла, голова Alphabet і Google Сундар Пічаї, гендиректор Huawei Жень Чженфей, гендиректор Goldman Sachs Девід Соломон, прем’єр Нідерландів Марк Рютте, екс-віце-президент США, лауреат Нобелівської премії миру Альберт Гор, принц Уельський Чарльз, глава адміністрації Гонконгу Керрі Лам та інші.

Повна програма опублікована на сайті форуму.

Трансляції панелей також будуть вестися на сайті заходу.

Серед постійних гостей форуму — мільярдер-фінансист Джордж Сорос, колишній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, голова Facebook Марк Цукерберг та інші.

Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі пройде 21-24 січня.

Президент України Володимир Зеленський відвідає Давос 22 січня для участі у засіданні Всесвітнього економічного форуму. Програмою візиту передбачено виступ голови держави під час форуму.