Нацбанк планує запровадити програму мікрокредитування для малого бізнесу

Серед важливих завдань Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 – підтримка кредитування малого та середнього бізнесу, зокрема, аграрних компаній, фермерів та експортерів, а також розширення небанківського кредитування.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Зокрема, планується до кінця 2020 року розробити та впровадити інструмент для здешевлення кредитів на купівлю землі сільськогосподарським товаровиробникам.

Також до кінця 2021 року реалізувати проєкт з надання часткових гарантій за кредитами малим та середнім підприємствам, запровадити державну програму пільгового мікрокредитування, нормативно врегулювати використання сільськогосподарської землі як застави.

Крім того, планується до кінця 2022 року змінити законодавство, аби дозволити кредитним спілках розширити перелік послуг, диференціювати вимоги до фінансових компаній та кредитних спілок для пом’якшення вимог до установ, які не залучають внески громадян та бізнесу.

21 січня Президент підписав закон про доступні кредити для малого бізнесу, в якому передбачено: видача кредитів у розмірі до 1,5 млн грн строком на 5 років під 5% річних, якщо передбачається виручка до 25 млн грн і створюються мінімум два робочі місця; під 7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць (але з можливістю знизити її на 0,5 процентного пункту за кожного нового працівника); під 9% річних – для працюючого бізнесу з виручкою 25-50 млн грн; сам учасник повинен інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат.