Помпео: проведення виборів вирішить гуманітарну кризу у Венесуелі 

Сполучені Штати вважають проведення вільних і демократичних виборів передумовою для врегулювання гуманітарної кризи у Венесуелі.

Про це держсекретар США Майкл Помпео заявив у середу в ефірі телеканалу Bloomberg.

Помпео підтвердив, що під час поїздки в Колумбію зустрівся з лідером венесуельської опозиції Хуан Гуайдо, який планував їхати в Швейцарський Давос, щоб поспілкуватися з керівниками країн Європи. Держсекретар США висловив надію на те, що лідери європейських держав за підсумками спілкування з Гуайдо “визнають поставлені завдання на відновлення демократії”, поставлене Сполученим Штатами.

“США хочуть зробити все можливе, щоб врегулювати гуманітарну кризу у Венесуелі таким шляхом, який можливий лише при проведенні вільних, чесних і демократичних виборів. Вони покликані визначити лідера країни, обраного народом”, – продовжував Помпео.

Держсекретар США також назвав надмірним масштаб присутності членів ліванської шиїтської партії “Хезболлах” на території Венесуели. “Ми навмисно називаємо Іран найбільшим у світі спонсором тероризму. Найбільшим у світі, вона [партія] не є феноменом лише Близького Сходу”, – стверджував Помпео. Помпео в минулому році звинуватив іранську владу в наданні впливу на жителів Венесуели та інших країн Південної Америки. Президент Венесуели Ніколас Мадуро у відповідь заявив, що країна не підтримує ніяких відносин з шиїтським рухом “Хезболлах”.