Суд обрав запобіжний захід шостому підозрюваному у справі заволодіння нерухомістю Нацгвардії

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід шостому підозрюваному у справі заволодіння нерухомістю Нацгвардії – колишньому заступнику президента державної корпорації.

Як повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, суд частково задовольнив клопотання детектива НАБУ та прокурорів САП та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 14 лютого 2020 року з альтернативою внесення 6 млн грн застави.

Зважаючи на те, що САП та НАБУ наполягали на триманні під вартою із заставою у розмірі 77 млн грн, антикорупційна прокуратура оскаржить рішення слідчого судді в частині розміру застави, додали у прес-службі.

Як відомо, розслідування махінацій з нерухомістю НГУ детективи НАБУ здійснюють із грудня 2017 року.

Слідство встановило, що у 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий будинок. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

У 2016-2017 рр. сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва. Вартість цих квартир, за даними експертизи, на 81 млн 635 тис. 448 грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

15 травня 2019 року детективи повідомили про підозру у заволодінні майном Нацгвардії на 81,64 млн грн екс-командувачу Нацгвардії Юрію Аллерову, директору компанії «Укрбуд» Олегу Майбороді і незалежному оцінювачу Алісі Гринчук.

Суд обрав Аллерову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в 4,8 млн грн. Після внесення коштів він вийшов із СІЗО.
Майбороді було обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 2 млн грн, Гринчук – у вигляді застави у 1,5 млн грн.

У липні у справі було повідомлено про підозру виконавчому директору компанії-забудовниці.

У жовтні – екс-президенту корпорації «Укрбуд», колишньому народному депутату від групи «Воля народу» Максиму Микитасю. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді застави, що діє до 14 лютого 2020 року. 20 січня Микитась намагався вилетіти з України, але правоохоронці зняли його з літака.

21 січня У НАБУ повідомили, що у справі з’явився шостий підозрюваний – колишній заступник президента держкорпорації. Йому повідомлено про підозру у пособництві в заволодінні майном Нацгвардії.