Пінчук спонсорував поїздку нардепів на 50-й Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі

Частина народних депутатів України, які прилетіли на 50-й Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі, заявили, що дорогу і їхнє проживання фінансує Український дім у Давосі, співзасновником якого є український олігарх Віктор Пінчук.

Передає “Радіо Свобода”

 Давид Арахамія: “(Прилетів на форум, – ред.) за спонсорські кошти Ukrainе House – це колаборація декількох інвестиційних фондів, донорських організацій, які зробили цей чудовий захід. У тому числі за підтримки (Фонду Пінчука, – ред.), але це колаборативно, вони там разом якось робили загальний фонд”.

Арахамія уточнив, що “Український дім” оплатив і квитки, і його проживання, і додав, що не бачить у цьому ніяких ризиків, бо все зроблено “в прозорому вигляді”.

 Єлизавета Ясько запевнила видання, що це “офіційне відрядження”. Але після того, як журналіст уточнила, що офіційні відрядження відбуваються коштом українських платників податків, Ясько сказала, що вся інформація є у їхнього керівника і її помічників, і що вона “не може знати всі деталі своїх відряджень”. Після ще кількох запитань Ясько заявила, що поїздку організували “сторонні фонди, які запрошують учасників на цей форум”, і підтвердила, що серед них є і Фонд Пінчука.

 Ярослав Железняк заявив, що приїхав у Давос частково за свої кошти і частково “за запрошенням фонду”. Він також додав, що все відобразить у декларації, а “зараз не хоче дати невірну інформацію”. Железняк додав, що поїздка “не за кошти Пінчука,… а це фонд Відродження” (Джорджа Сороса, – ред.)

Його колега по фракції Юлія Клименко заявила, що перебуває в офіційній відпустці і що переліт і проживання оплатила власним коштом.

Святослав Юраш запевнив, що “це точно не з державного бюджету поїздка, а люди чудові, які організовують цей чудовий Ukrainian House, помагають тут бути присутнім українським представникам влади”.

 Марина Бардіна розповіла, що перебуває у відрядженні, але “воно фінансується за рахунок запрошуючої сторони”.

Її колега Дмитро Наталуха запевняв, що приїхав за власні кошти, але “квиток оплатив йому Європейський траст”, а проживає за свої кошти.

 Олексій Жмеринецький розповів, що “виграв конкурс і за рахунок фонду Віктора Пінчука приїхав”.

Олена Шуляк  заявила, що їхала “не за бюджетний кошт, і цієї відповіді досить”.

Єгор Чернєв сказав, що запросив його і все оплатив “Український дім”, але, про яку суму може йтися, він не знає.

Ярослав Юрчишин не зміг відповісти, чиїм коштом приїхав у Давос і порадив написати запит до апарату Верховної Ради.