Вчені розробили методику захисту військових від нервово-паралітичної зброї

Американські військові вчені розробили технологію в області генної терапії, яка на кілька місяців виробляє у солдатів стійкість до нервово-паралітичної хімічної зброї.

Про це повідомляє Science.

Нервово-паралітична зброя складається з речовин органофосфатів, таких як зарин, зоман, циклозарин і табун. Вони блокують фермент, який регулює рівень нейромедіатора ацетилхоліну в м’язах, викликаючи м’язові спазми, утруднення дихання, з подальшим летальним результатом. У разі отруєння необхідно термінове введення препаратів атропіну і діазепаму, які блокують ацетилхолінові рецептори. Однак, повністю уникнути пошкоджень нервової тканини все одно не вдається.

Більш ефективним способом лікування є застосування ферменту параоксонази 1 (PON1), який розщеплює органофосфати на безпечні елементи. Однак, для цього потрібне термінове введення речовини потерпілому і створення великого запасу ферменту у військових частинах.

Вчені з медичного науково-дослідного інституту хімічного захисту армії США розробили спосіб доставки нешкідливого аденоасоційованого вірусу в клітини печінки ген, який стимулює вироблення ферменту PON1, здатного знешкодити молекули отруйної речовини.

Виведені вченими за допомогою розробленої методики генномодифіковані гризуни змогли пережити дев’ять смертельних ін’єкцій нервово-паралітичної зброї, які їм вводили протягом шести тижнів. При цьому дослідники не відзначили будь-яких побічних ефектів проведеної генної терапії.

Дослідники вважають, що їх метод зможе захистити солдатів, медперсонал і військових собак від хімічної зброї, а також убезпечить працівників ферми, що піддаються ризику отруєння фосфорорганічними пестицидами.