В Україні випустили поштову марку до 200-річчя відкриття Антарктиди

В Україні випустили поштову марку «200 років з часу відкриття Антарктиди».
Як повідомили у прес-службі Міністерства освіти та науки, її введення в обіг та церемонія спецпогашення відбулися сьогодні у приміщенні Головпоштамті в Києві, а вже наприкінці березня марка вирушить на українську антарктичну станцію «Академік Вернадський».

«Сьогодні ми відзначаємо не просто 200 років відкриття Антарктиди, а й рівно 200 років, як цей континент побачили українці. Адже заступником командира першої експедиції, що підійшла до берегів Антарктиди, був українець Іван Завадовський. Це відбулося якраз 28 січня 1820 року. Ми були, є і будемо однією з передових націй, які забезпечують науково-технічний прогрес людства. Наразі Україна є членом елітного клубу, однією із лише 30 країн, що утримують науково-дослідні станції в Антарктиді», – пояснив перший заступник міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

Марку виготовлено накладом 130 тис примірників. До неї випущено конверт «Перший день», поштову картку і виготовлено спеціальний поштовий штемпель.

На марці зображений субантарктичний пінгвін, а на марковому аркуші також є фото станції «Академік Вернадський». У дизайні використані фото учасників антарктичних експедицій Юрія Шепети і Дениса Пишняка.

Після церемонії спецпогашення пам’ятний конверт із маркою та відбитком спеціального штемпеля було передано керівнику майбутньої 25-ї Української антарктичної експедиції Юрію Отрубі. Він відвезе артефакт на станцію «Академік Вернадський» наприкінці березня, коли разом з командою полярників вирушить туди в річну зимівку.

Українська станція «Академік Вернадський» вже двічі була зображена на поштових марках України: у 1996 році на поштовій марці «Перша українська антарктична експедиція», у 2009 році на зчіпці з двох марок «Збереження полярних регіонів та льодовиків».