Коломойський виграв в Ахметова в суді 1,3 млрд грн

Верховний суд оприлюднив рішення щодо комбінату Ріната Ахметова на суму більше мільярда гривень. Ці гроші він тепер повинен буде заплатити олігарху Ігорю Коломойському.

Головна судова інстанція країни відмовила в касаційній скарзі криворізькому Південному гірничо-збагачувальному комбінату (Південний ГЗК), залишивши в силі рішення Госпсуду Дніпропетровської області та Центрального апеляційного госпсуду. Протягом 2019 року суди задовольнили позов ТОВ “Спіріт Фінанс” до Південного ГЗК в справі №904/4009/18, стягнувши з нього на користь позивача 1,3 мільярда гривень, пише сайт Олігарх.

Картинки по запросу коломойский ахметов

Ця сума – дивіденди плюс відсотки і інфляційні втрати. Ще у вересні 2017 року загальна збори акціонерів ПГЗК, 92% акцій якого були розподілені приблизно порівну між «Метінвестом» Ріната Ахметова і Вадима Новінського, і акціонерами російського «Євразу» на чолі з Романом Абрамовичем, прийняли рішення про виплату дивідендів за 2014 року, 2015 року, 2016 роки на загальну суму 16,16 млрд грн (10,16 грн в розрахунку на одну просту акцію).

Ряд міноритарних акціонерів, які володіють сумарно близько 7% акцій (Brimmilton Limited, Duxton Holdings, Lucrino Investments Limited, Melchett Invest Limited, Milnerbay SA і Renalda Investments Limited) і входять до групи «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, грошей не отримали і пішли у суд. Однак перед цим, в травні 2018 року, право вимоги дивідендів зазначені офшори на підставі договорів факторингу поступилися українському ТОВ “Спірит Фінанс”. Засновником ТОВ “Спірит Фінанс” зазначено ТОВ “Спірит Солюшнс”, власниками якого, в свою чергу, є вихідці з групи Приватбанку – наприклад, Артем Замша і Владислав Небоян. А компанію їм складають засновники компанії «Онлайн капітал» Володимир Холодецький і Микола Почапський, які давно працюють на Коломойського і Боголюбова.

Крок про передачу прав на понад мільярд гривень від офшорів до українського резидента був викликаний всесвітнім арештом активів Коломойського і Боголюбова (worldwide freezing order – WFO), який діє з грудня 2017 року. Як відомо, Високий Суд Англії за позовом націоналізованого Приватбанку прийняв рішення про арешт активів його колишніх акціонерів, включаючи тих, що імовірно належать бізнесменам. Також суд зобов’язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи, тобто юристам.

Нагадаємо, 7 червня Госпсуд Дніпропетровської області задовольнив позов ТОВ “Спіріт Фінанс” до ПАТ “Південний гірничо-збагачувальний комбінат” (в справі №904/4009/18) та вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,3 млрд грн.

Раніше, Коломойський публічно анонсував “деолігархізацію” для Р. Ахметова.