Іран співпрацюватиме в розслідуванні авіакатастрофи і після витоку аудіозапису

Тегеран продовжить співпрацю з іншими країнами в розслідуванні авіакатастрофи українського літака, незважаючи на витік запису переговорів іранських диспетчерів.

Про це йдеться в заяві організації цивільної авіації Ісламської Республіки, опублікованій у вівторок.

“Організація продовжить розслідування різних аспектів катастрофи українського літака відповідно до національного законодавства та міжнародних норм у співпраці з країнами, що мають відношення до цього інциденту “, – йдеться в повідомленні. Також наголошується, що публікація запису переговорів “суперечить нормам проведення розслідування авіакатастроф”.

У понеділок президент України Володимир Зеленський в ефірі українського телеканалу “1 + 1” заявив, що країна володіє важливим записом іранських диспетчерів. Вона нібито доводить, що в Тегерані спочатку знали про обстріл українського літака ракетами. На розшифровці записів чути, як іранський пілот фіксує сліди запуску ракет по літаку і доповідає про це диспетчеру аеропорту.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі Спеціальним представником Президента Республіки Іран Мохаммадом Есламі, котрий прибув до Києва для обговорення деталей розслідування збиття літака.

Пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту імені Хомейні в Тегерані. В результаті катастрофи всі 176 пасажирів і дев’ять членів екіпажу загинули.

У розвідці США 9 січня заявили, що літак МАУ збили іранці.

Президент США Дональд Трамп заявив, що пасажирський літак, що виконував рейс до Києва, збила іранська ракета.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у нього є розвідувальні дані з декількох джерел про те, що Іран випадково збив український літак.

Один з розслідувачів Bellingcat Крісто Грозева припустив, що ракету, що збила літак МАУ, могли випустити з секретної іранської військової бази.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Нагадаємо, 14 грудня ВР прийняла заяву, яка покладає на Іран відповідальність за збитий український пасажирський літак МАУ.