Понад $ 4 млрд в криптовалюті викрали шахраї у інвесторів

Зловмисники за допомогою різних схем викрадають все більше коштів у інвесторів в криптовалюті.

У 2019 р. їм вдалося роздобути мінімум $ 4,3 млрд, пише The Wall Street Journal з посиланням на дані Chainalysis. За попередні два роки вони викрали в сукупності $ 3 млрд.

Якщо в 2017 році спостерігався бум на сумнівні первинні розміщення криптовалюти (ICO), то в минулому році найпопулярнішим видом шахрайства стали фінансові піраміди, відзначає Chainalysis.

Шахраї користувались наївністю недосвідчених інвесторів, охочих швидко розбагатіти, зокрема на криптовалюті.

Однією з таких схем виявилася онлайн-платформа для торгівлі криптовалютою PlusToken, пише WSJ.

У червні 2019-го китайська влада визнали її фінансовою пірамідою і заарештували шістьох громадян Китаю, які імовірно керували нею з острівної держави Вануату в Тихому океані. Після цього сайт PlusToken перестав працювати, а клієнти втратили можливість вивести кошти. За даними Chainalysis, PlusToken заробила $ 2 млрд в 2018 р., і в першій половині 2019 р. в основному від інвесторів з Китаю і Південної Кореї.

Причому роль гендиректора PlusToken на зустрічах і конференціях виконував якийсь росіянин, відомий тільки як Лео, пише WSJ. Раніше він нібито працював в Google над створенням штучного інтелекту. PlusToken стверджувала, що він навіть домовився про інвестиції на сотні мільйонів доларів з британською королівською родиною. В якості підтвердження, він опублікував в лютому 2019 року в Facebook фотографії, як розмовляє з принцом Чарльзом на благодійному заході в Лондоні.

Як заявила WSJ представник Alphabet, материнської компанії Google, вона не може підтвердити, чи працювала ця людина в компанії. Отримати коментар у представників принца Чарльза газеті не вдалося.