Прокурор Жербицький отримав родовище «Нафтусі» від оточення Бойка

Новим співвласником ТОВ «Трускавецькі лікувальні води» став екс-перший заступник військового прокурора Володимир Жербицький, якому тепер належить чверть в статутному капіталі фірми.

Про це пишуть Наші гроші. Львів.

«Трускавецькі лікувальні води» були створені в 2016 році. До лютого поточного року його власником було ПАТ «Трускавецькурорт». Це ПАТ володіє низкою курортів в Трускавці, а для оптимізації витрат з експлуатації Трускавецького родовища мінеральних вод створило окреме підприємство – «Трускавецькі лікувальні води». Фірмі був переданий і спецдозвіл №2005 на користування родовищем мінвод, в тому числі, ділянкою Нафтуся. Планувалося, що співвласником фірми стане Трускавецька міськрада, але проект не було реалізовано.

За даними Youcontrol, з 4 лютого новими власниками «Трускавецькі лікувальні води». стали четверо мешканців Києва та Київської області: Карлос Карапетян, Світлана Корнійко, Олександр Стельмащук та Володимир Жербицький.

Стельмащук донедавна був директором закритого венчурного фонду «Хантер», що управляє ПрАТ «Трускавецькурорт». Його доля в статутному фонді фірми становить 24%.

Карлос Карапетян, окрім трускавецького підприємства, є засновником київського ТОВ «Парк-Авеню». А Світлана Корнійко володіє низкою фірм, що займаються діяльністю готелів та ресторанів, а також будівництвом.

Володимир Жербицький був першим заступником військової прокурора України Анатолія Матіоса і пішов на пенсію в жовтні 2017 року. Серед його справ було розслідування оборудок Сергія Курченка в банківській сфері та зі скрапленим газом. В 2017 році Народний депутат «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко заявив, що в справі зі скрапленим газом ГПУ ще в 2015 році підготувала звернення до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканості та затримання нардепа Юрія Бойка, якого вважала «учасником злочинної організації Сергія Курченка». Бойко підозрювався в тому, що на посаді міністра ПЕК сприяв завищенню обсягів скрапленого газу для населення, який через фірми Курченка продавався на ринку для приватних підприємств.

Заява до парламенту не була передана, а в 2016 році Військова прокуратура заявила, що Бойко допитаний в справі Курченка як свідок. Для притягнення екс-міністра палива та енергетики до відповідальності забракло доказів.

ГПУ заявила, що схема зі зрідженим газом нанесла державі збитки в 2 млрд грн.

«Трускавецькурорт» створено на базі восьми санаторіїв курорту Трускавець, чотирьох поліклінічних закладів, двох закладів громадського харчування та десяти колективних підприємств, що надають комунальні, виробничі, транспортні та інші послуги на території курорту.

Власниками «Трускавецькурорт» є  ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Хантер» (67%) та ТОВ «Поліінвестгрупп» (33%). Найбільший пакет акцій «ЗНВКІФ «Хантер» в майже 34% належить кіпрській «Kotryna holding ltd», власником якої вказана компанія з Сейшельських островів «VLD Holding Limited».

Бенефіціаром «Поліівестгрупп» вказаний Максим Шапошніков. Раніше фірма була повноцінним власником «Трускавецькурорт», через компанію «DV corporation limited» була пов’язана з Юлієм Іоффе. Який був заступником Юрія Бойка в міністерстві ПЕК та в Республіканській партії.

Головою наглядової ради «Трускавецькурорту» є Павло Якубенко, а до складу ради входить його син Володимир Якубенко, який раніше працював заступником голови правління «Нафтогазу України» та очолював ДК «Газ України». Також наглядової ради «Трускавецькурорту» входить Вадим Український – віце-президент ДП НАЕК «Енергоатом». Він раніше працював заступником голови правління НАК «Нафтогаз України» та радником міністра ПЕК Юрія Бойко.