В Німеччині стартує щорічна Мюнхенська конференція з безпеки

З 14 по 16 лютого в Німеччині пройде щорічна Мюнхенська конференція з безпеки. У ній візьмуть участь більше 500 делегатів з усього світу. 

Напередодні, американська делегація анонсувала переговори щодо протидії російській агресії проти України, які заплановані з ключовими союзниками під час Мюнхенської конференції безпеки.

Американську делегацію на переговорах представлятиме керівник бюро з питань Європи і Євразії Держдепартаменту США посол Філіп Рікер.

Він також приєднається до роботи державного секретаря США Майкла Помпео під час заходів на Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Після Мюнхена Рікер вирушить з візитами до Парижа й Брюсселя. Там він зокрема говоритиме про зміцнення трансатлантичних відносин для подолання проблем безпеки у всьому світі.

Також стало відомо, що під час конференції особлива увага буде приділена поточним кризам у світі та Європі, перспективам країн Євросоюзу в області військової співпраці, проблемам клімату і нових технологій.

Провідні політики і експерти обговорять можливість вироблення спільної західної стратегії в епоху конкуренції великих держав.

Заплановані дискусії з питання міжнародної енергетичної безпеки. Зокрема, 14 лютого відбудеться обговорення проекту будівництва газопроводу “Північний потік 2”.

Окрема сесія конференції буде присвячена епідемії китайського коронавірусу COVID19. На ній виступить генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Теодор Гебреісус.

На конференції в Мюнхені зберуться близько 500 делегатів, серед яких світові політичні лідери, представники міжнародних організацій та бізнесу. Очікується присутність 35 глав держав і урядів, 40 міністрів оборони, 60 міністрів закордонних справ.

У списку учасників: президент Франції Еммануель Макрон, президент України Володимир Зеленський, канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, глава МЗС Росії Сергій Лавров, міністр закордонних справ КНР Ван І та ін. Делегацію від США очолить держсекретар Майк Помпео.

Також на форумі будуть присутні: генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен, генсекретар Інтерполу Юрген Шток, гендиректор ВООЗ Теодор Гебреісус, керівник Facebook Марк Цукерберг.

Канцлер Ангела Меркель цього року не братиме участь в MSC. Німеччину представлять федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент Бундестагу Вольфганг Шойбле, а також міністр закордонних справ і міністр оборони.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, на конференції в Мюнхені може відбутися зустріч “нормандської четвірки”.