“Слуга народу”внесла до ВРУ законопроект № 2684 про дозвіл підліткам з 14 років міняти стать без згоди батьків

Верховній Раді пропонують ухвалити законопроект № 2684 про внесення змін щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я.

Документ передбачає дозвіл підліткам з 14 років міняти стать без згоди батьків. Ініціатором законопроєкту є депутатка від партії “Слуга народу” Лада Булах.

В документі йдеться, що 14-річні зможуть відмовлятися від лікування алкоголізму, наркоманії, токсикоманії, інших небезпечних залежностей чи хвороб та змінювати стать без згоди батьків. Проти законопроекту вже зареєстрували петицію на сайті президента України.

Законопроект також передбачає зміни:

– до Закону України “Про охорону дитинства” – полягає у внесенні поняття “дитина підліткового віку (підліток)” та напрямків соціального становлення підлітків; можливість визначати особливості прав підлітків у сфері охорони здоров’я;

– до Основ законодавства України про охорону здоров’я – полягає у внесенні змін до статті 39 шляхом надання права підліткам у доступі до інформації про стан свого здоров’я з 14 років;

– до Цивільного кодексу України – полягає у внесенні змін до статті 285 шляхом надання права підліткам у доступі до інформації про стан свого здоров’я з 14 років, а також доповненням статті 32 положеннями про можливість неповнолітніх укладати правочини щодо реалізації права на охорону здоров’я.