Іран готовий співпрацювати з Україною для розслідування катастрофи МАУ

В Ірані підтвердили готовність співпрацювати з Україною щодо розслідування катастрофи МАУ.

Влада Ірану підтвердила готовність співпрацювати з Україною в розслідуванні обставин збиття літака МАУ. Про це заявив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, передає прес-служба МЗС Ірану в суботу, 15 лютого.

“Заріф заявив на зустрічі про готовність Ірану співпрацювати з Україною в рамках розслідування”, – сказано в повідомленні.

Заріф підкреслив, що “іранська сторона прийняла на себе відповідальність і необхідно уникати політизації цього питання”.

Нагадаємо, що від Ірану вимагають віддати чорні скриньки літака МАУ Франції. П’ять країн, громадяни яких загинули під час аварії збитого українського літака, вже не вперше звертаються до Ірану.

Проте Заріф підтвердив, що Іран не віддасть чорні скриньки. При цьому глава іранського МЗС визнав, що Тегерану потрібна допомога західних країн, щоб провести розшифрування вмісту чорних скриньок збитого літака МАУ.

Пасажирський літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ зазнав аварії 8 січня незабаром після вильоту з аеропорту імені Хомейні в Тегерані. В результаті катастрофи всі 176 пасажирів і дев’ять членів екіпажу загинули.

У розвідці США 9 січня заявили, що літак МАУ збили іранці.

Президент США Дональд Трамп заявив, що пасажирський літак, що виконував рейс до Києва, збила іранська ракета.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у нього є розвідувальні дані з декількох джерел про те, що Іран випадково збив український літак.

Один з розслідувачів Bellingcat Крісто Грозева припустив, що ракету, що збила літак МАУ, могли випустити з секретної іранської військової бази.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий «внаслідок ненавмисної людської помилки» та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Нагадаємо, 14 грудня ВР прийняла заяву, яка покладає на Іран відповідальність за збитий український пасажирський літак МАУ.

В Тегерані заявили, що продовжать співпрацю з іншими країнами в розслідуванні авіакатастрофи українського літака, незважаючи на витік запису переговорів іранських диспетчерів.