Прем’єр Палестини закликав Євросоюз відкинути “угоду століття” Трампа

Прем’єр-міністр держави Палестина Мухаммед Штайє закликав країни Євросоюзу одноголосно відкинути запропоновану президентом США Дональдом Трампом “угоду століття” щодо палестино-ізраїльського врегулювання.

“Пропозиція Трампа небезпечна вже просто тому, що вона базується на новій парадигмі. І парадигма Трампа щодо палестинців заснована на наступному – перемогти їх, щоб вони здалися і прийняли її”, – заявив він у неділю на Мюнхенській конференції з безпеки. “Я закликаю Європу дати серйозну відповідь на ініціативу Трампа, зробити це чітко, голосно, ясно відкидаючи цю пропозицію і не залишаючи вакууму”, – сказав Штайє.

Він також виступив за формування міжнародної коаліції з палестинської проблеми, знову закликавши до проведення Міжнародної конференції з цього питання.

“Пора переходити від двостороннього підходу до багатостороннього із залученням в процес вирішення проблеми всіх сторін, – заявив він. – Необхідно створити міжнародну коаліцію для збереження принципу дводержавності, так як зараз консенсус з цього питання опинився під загрозою, і я закликаю Європу дати серйозну відповідь на план президента США Дональда Трампа”.

Штайє пояснив, чому палестинці відкинули цю ініціативу з врегулювання на Близькому Сході, і їх підтримали Ліга арабських держав, Африканський союз і організація ісламського співробітництва. “Цей план не для вирішення проблеми, а лише для його виконання, – сказав він. – План спочатку був мертвонародженим”.

За словами палестинського прем’єра, ініціатива Трампа надзвичайно небезпечна, так як у своїй суті вона зводиться до негайної ізраїльської анексії палестинської території. “Нам же тільки даються гарантії, при цьому з відстрочкою в чотири роки, і весь цей час ми повинні бути хорошими хлопцями, визнати Ізраїль як єврейську державу і Єрусалим в якості його столиці, – сказав він. – В обмін нам пропонують якусь освіту без суверенітету, без Єрусалиму і вирішення проблеми біженців”.

Штайє нагадав, що за планом Трампа анексії підлягає 40% палестинської території площею в 2 тис.кв. км, де в 221 єврейському поселенні житимуть 720 тис. поселенців. “В обмін нам пропонують компенсацію лише за 1 тис. кв. км в пустельній зоні на кордоні з Єгиптом, яка свого часу була затверджена в якості майданчика для ізраїльських ядерних відходів, – зазначив він. – Крім того, розрізнені Палестинські анклави за планом будуть з’єднані мостами або тунелями, які в будь-який момент можна перекрити або блокувати”.

“Ми ніколи не відмовлялися від переговорів, ми готові до них, ми вели діалог з усіма ізраїльськими прем’єрами і американськими адміністраціями, брали участь у міжнародних конференціях, але настав час переходити від двостороннього підходу до багатостороннього, – підкреслив він. – Наша стратегія в палестинському питанні залишається колишньою – закінчення ізраїльської окупації і створення палестинської держави в межах 1967 року, що становить всього 22% від того, що колись було Палестиною. Ми твердо стоїмо на цьому”.