Нетаньяху повідомив про створення команди для роботи з США щодо визначення кордонів Ізраїлю

Ізраїль сформував команду для роботи у спільній комісії з американцями з визначення кордонів на Західному березі річки Йордан відповідно до мирного плану президента США Дональда Трампа.

Про це повідомив у неділю на щотижневому засіданні уряду прем’єр-міністр єврейської держави Біньямін Нетаньяху.

“В останні тижні ми домоглися для держави Ізраїль новин величезної важливості. Мій друг президент Трамп чітко заявив, що має намір визнати суверенітет Ізраїлю над долиною річки Йордан, північним краєм Мертвого моря і всіма єврейськими поселеннями в Юдеї і Самарії (ізраїльське позначення Західного берега річки Йордан – ред.), а також великою територією, що оточує їх. Ми сформували ізраїльську команду для спільної роботи з американською командою над складанням детальної карти, яка вже почалася”, – поширила висловлювання прем’єра його канцелярія. “Вона (робота над деталізацією карти мирного плану Трампа – ред.) вже йде повним ходом”, – додав Нетаньяху, не ставши вказувати, чи відбулося вже перше засідання Спільної американо-ізраїльської комісії.

Прем’єр повідомив, що в ізраїльську команду переговірників увійшли міністр туризму Ярів Левін, голова Ради з національної безпеки Меїр Бен-Шаббат, генеральний директор канцелярії прем’єр-міністра Ронен перець і посол Ізраїлю в США Рон Дермер.

“Ця команда буде працювати в тісному контакті з єврейськими поселеннями і співробітниками служб безпеки з тим, щоб якомога швидше завершити роботу. Американці будуть працювати з нами зі свого боку”, – продовжив прем’єр. “Ми перетворюємо частини історичної батьківщини в Юдеї і Самарії в частину Держави Ізраїль назавжди, ми завершимо роботу якомога швидше”, – підкреслив він.

9 лютого посол США в єврейській державі Девід Фрідман написав у Twitter, що “поширення ізраїльського законодавства “на території, які повинні відійти Ізраїлю за планом Трампа, може відбутися тільки” після завершення процесу складання карт спільною американо-ізраїльською комісією”. Він підкреслив, що “будь-які односторонні дії” до закінчення її роботи “ставлять під загрозу план і американське визнання” поширення ізраїльського суверенітету” на частини Західного берега. Про те, що США та Ізраїль створять спільну комісію з кордонів поширення ізраїльського законодавства, Фрідман повідомив в ході телефонного брифінгу 29 січня.