У Рябошапки прокоментували зміни складу слідчої групи щодо MH17

Чотири представники Офісу генерального прокурора увійшли до складу міжнародної слідчої групи у справі про збивання малазійського літака рейсу MH17.

Про це повідомила прес-служба ОГП в коментарі Укрінформу.

“У зв’язку з поширенням інформації в частині розслідування збивання літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній повідомляємо про участь української сторони. Зараз до роботи Міжнародної слідчої групи від Офісу генерального прокурора притягнуто чотирьох представників Офісу”, – наголошується в повідомленні.

У Рябошапки також підкреслили, що на національному рівні процесуальне керівництво в зазначеному кримінальному провадженні здійснюють дев’ять співробітників Офісу генпрокурора, а саме: Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту.

Вказується, зокрема, що ці прокурори мають досвід у здійсненні розслідування військових злочинів, злочинів проти людяності, терактів та інших тяжких кримінальних злочинів.

“Це дозволяє забезпечити не тільки високий рівень професіоналізму, але також зберігає інституційну пам’ять у розслідуванні загибелі 298 пасажирів літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній”, – йдеться в повідомленні.

В ОГП також відзначили, що при прийнятті рішень за цим кримінальним провадженням Офіс генпрокурора залишається надійним міжнародним партнером і знаходиться в постійній комунікації з іноземними колегами.

Раніше повідомлялось, що всі шість українських прокурорів, які брали участь у розслідуванні справи MH17, були звільнені від виконання своїх обов’язків в ході реформи.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський (“Хмурий”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Ігор Гіркін (“Стрєлков”) і українець Леонід Харченко (“Кріт”). Судовий процес у справі може розпочатися вже навесні наступного року.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину – “терористичного акту, що призвів до загибелі людини”.

17 липня 2014 року над містом Шахтарськ Донецької області з екранів радарів зник “Боїнг-777”, що належав “Малайзійським авіалініям” і здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. У катастрофі загинули екіпаж і пасажири літака – усі 298 осіб, зокрема 80 дітей.

У травні 2018-го, Міжнародна слідча група (JIT) на пресконференції у Гаазі продемонструвала уламки ракети, якою збили літак. Комплекс “Бук”, з якого було випущено ракету, належав 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, що базується в російському Курську. Проте РФ досі заперечує свою причетність до трагедії.