Українка, яка залишилась в Ухані, заявила, що влада нічим не допомагає

Моніка Рустамова – харків’янка, яка приїхала за обміном на рік в Ухань вчити китайську, пояснила у соцмережі, чому вирішила відмовитись від евакуації в Україну.

“Сьогодні нарешті повинні забрати громадян України додому. Днями міністр охорони здоров’я сказала, що ніякої затримки евакуації немає, все йде за планом. Хотілося б відзначити, що евакуація повинна була відбутися два тижні тому, але її неодноразово переносили”, – пише студентка.

Нагадаємо, 5-го лютого у відповідь на інформаційний запит посольство України у Китайській Народній Республіці повідомило Голосу Америки, що “евакуація громадян України з китайської провінції Хубей… відбудеться “найближчими днями””.

“Спочатку дата вивезення громадян орієнтовно стояла на 3 лютого. Посольство вийшло з нами на зв’язок 27 січня і протягом наступного дня терміново потрібно було відправити формою згоду, або відмову від евакуації”, – розповідає харків’янка. – “На той момент я відмовилася, тому що нам не надали жодної інформації про переліт, про умови карантину і найголовнішим аспектом для мене стала повна відсутність належної перевірки здоров’я перед посадкою в літак. Пізніше змінити своє рішення не можна було, хоча літак ось лише прилетить”.

“Тим часом держава нам нічим не допомагає, як пишуть в усіх новинах. Нікому не цікаво, в якій ситуації ми перебуваємо, чим ми харчуємося, або, чи є у нас хоча б вода. Я розумію, що нам ніхто нічого не винен, але коли всюди пишуть про те, що українців тут забезпечують матеріально, доставляють провіант і взагалі плекають і люблять, то це порядком доводить до відчаю.
Все дуже мутно, таємничо і дуже схоже на те, що всю інформацію приховують від центральної влади”.

“Заради нашої ж безпеки мій університет ухвалив рішення закрити нас і не випускати з будівлі до закінчення карантину.
Тричі на день університет нам видає китайську їжу (за що ми їм дуже вдячні, адже вони хоча б про нас дбають), але ми вже зовсім не можемо її їсти. В основному ми їмо через силу, бо ця їжа жирна/гостра, незвична для нас. Через те, що мій університет закрили, ситуація з їжею погіршилася, нам не завозять овочів, фруктів, не кажучи вже про решту продуктів. Нам дали невеликий список того, що ми можемо замовляти з університетського магазину, але список, на жаль, невеликий”.

Студентка також засмучена через коментарі у соцмережах про повернення співвітчизників додому. “Просто закликаю всіх людей бути трішки добрішим”, – пише Рустамова.

Раніше ми розпитали Моніку про те, яка ситуація в Ухані та як китайська влада опікується іноземними студентами.

Як повідомляло ІА “Центр новин”, спеціальний борт з українцями з Китаю прилетить до Львова завтра, 20 лютого.