Комітет національної премії України ім. Т.Шевченка оприлюднив імена лауреатів 2020 року

Комітет національної премії України імені Тараса Шевченка оприлюднив імена лауреатів 2020 року. Як повідомляє “Суспільне”, в номінації “Література” два переможці: Маріанна Кіяновська з книгою віршів “Бабин Яр. Голосами” і Тарас Прохасько зі збіркою есе “Так, але…“.

У номінації “Публіцистика, журналістика” лауреатом стала військова кореспондентка Євгенія Подобна з книгою “Дівчата зрізають коси“. Це спогади 25 жінок, які брали участь у російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 роках.

Група “ДахаБраха” з альбомом “Шлях” (2016) здобула перемогу у номінації “Музичне мистецтво”.

У номінації “Візуальні мистецтва” переміг мистецький проект “Карусель” Олександра Глядєлова. Автор об’єднує фотографії, зроблені в різний час і за різних обставин – в дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, тюремних лікарнях, у єдине полотно (коло).

Опера-реквієм “Йов” (Iyov, створена у 2015 році) Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Розумійка – лауреат у номінації “Театральне мистецтво”.

Цього року не будуть вручати премію в номінації “Кіномистецтво”, оскільки, на думку членів комітету, представлені номінанти – фільм “Какофонія Донбасу” Ігоря Мінаєва та документальний фільм “Дім “Слово” Тараса Томенка  – не відповідають за масштабом суті премії.

Премію традиційно вручатимуть навесні – 9 березня.

Шевченківська премія – найвища державна нагорода України в галузі культури і мистецтва. Заснована в 1961 році для нагородження за найвидатніші твори літератури, мистецтва, публіцистики та журналістики. Рішення про присудження премії ухвалює президент України на основі пропозицій комітету. Розмір Шевченківської премії з 2016 року становить 192 тисячі гривень.