У НАТО пообіцяли подальшу підтримку Туреччині

НАТО і надалі продовжуватиме підтримувати Туреччину, в тому числі в сфері протиповітряної оборони.

Про це заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг на брифінгу за підсумками екстреного засідання Північноатлантичної ради на рівні послів, скликаного на вимогу Туреччини щодо Ідлібу, передає ТАСС.

Водночас Столтенберг не анонсував жодних нових заходів підтримки з боку альянсу в контексті ситуації в Ідлібі і військових втрат, яких Туреччина зазнає там.

“НАТО вже надає Туреччині значну підтримку, використовуючи широкий набір заходів. Альянс продовжить підтримувати Туреччину, в тому числі в сфері протиповітряної оборони, що сприяє захисту повітряного простору Туреччини від ракетних атак з території Сирії”, – сказав він. Столтенберг пообіцяв, що НАТО буде “продовжувати пильно стежити за ситуацією на південно-східному кордоні альянсу”, наголосивши, що Туреччина є “цінним союзником НАТО”.

Відповідаючи на питання турецького журналіста, “чи може Туреччина сподіватися на нові конкретні заходи підтримки з боку НАТО в результаті нападів на її військових”, Столтенберг відповів: “НАТО надає Туреччині значну політичну і практичну підтримку, і ми постійно вивчаємо, що ще ми можемо зробити. Саме засідання, що відбулося сьогодні, це вже висловлення підтримки Туреччині з боку НАТО”.

Столтенберг також подякував Туреччині за регулярні брифінги для країн НАТО щодо ситуації в Сирії і висловив Анкарі “найглибші співчуття” у зв’язку із загибеллю її військових. Він також закликав до “негайного повернення до режиму припинення вогню” в Сирії і надання “повного гуманітарного доступу” до території, яка не контролюється урядом Сирії.