В ЄС представили законопроект про кліматичну нейтральність

Єврокомісія в середу, 4 березня, представила проект закону про клімат, який повинен зробити ЄС до 2050 року кліматично нейтральним.

Конкретно це означає, що до зазначеного терміну негативний вплив на клімат парникових газів, що виробляються промисловими підприємствами країн-членів Євросоюзу, має буде повністю компенсуватися за рахунок висаджування лісів і використання “зелених” технологій.

Європейськи закон про клімат є частиною так званої “зеленої угоди”, в рамках якої Євросоюз планує ухвалити низку економічних і соціальних заходів, спрямованих на захист клімату. Крім іншого, мова йде про відмову від нафти, вугілля і газу в енергетиці та перехід на відновлювані джерела енергії.

При цьому в законі не описані конкретні кроки, спрямовані на досягнення цих цілей. Документ створює лише правові рамки для прийняття подібних заходів. На сьогоднішній день основною кліматичної метою ЄС є скорочення парникових викидів промислових підприємств до 2030 року на 40 відсотків в порівнянні з рівнем 1990 року.

У той же час Єврокомісія збирається до вересня 2020 року перевірити, чи можливо при тих же умовах скоротити викиди на 50 або навіть 55 відсотків. Це повинно стати проміжною метою на шляху до досягнення повної кліматичної нейтральності в 2050 році.

Представляючи закон про клімат в Брюсселі, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен (Ursula von der Leyen) заявила, що він допоможе Європі “остаточно встати на шлях в екологічно сприятливого майбутнього”, пише DW.

Однак міжнародні екоактивісти на чолі з Гретою Тунберг різко розкритикували цей документ, вимагаючи, щоб заходи щодо захисту клімату були прийняті не до 2050 року, а якомога швидше.

“Нульові викиди парникових газів до 2050 року означають для ЄС поразку”, – йдеться у відкритому листі, опублікованому екоактивісти в інтернеті вже 3 березня, тобто за день до офіційного представлення закону про клімат в Брюсселі.

“Нам потрібні цілі на 2020 рік і кожний наступний місяць і рік”, – підкреслюють захисники клімату.

У Німеччині обговорення заходів по досягненню кліматичної нейтральності в ЄС веде до бурхливих суперечок серед політиків. При цьому уряд ФРН досі не зайняло офіційну позицію щодо можливого “підвищення планки” в області планованих скорочень викидів парникових газів до 2030 року.

У свою чергу представники Федерального об’єднання німецької промисловості (BDI) висловили побоювання, що нове посилення екологічних вимог може негативно позначитися на роботі промислових підприємств.