Папа Римський вперше провів недільну проповідь по відеотрансляції

Папа Римський Франциск в ході традиційної недільної проповіді у Ватикані висловив тривогу і біль у зв’язку з гуманітарною кризою на північному заході Сирії, а також звернувся зі словами підтримки до всіх, хто страждає через поширення в світі коронавірусу.

Папа Франциск особливо вітав віруючих, які “виявляють солідарність з народом Сирії, перш за все, з жителями міста Ідліб і північного заходу країни, вимушеними тікати від війни”.

“Знову висловлюю мою велику тривогу і біль у зв’язку з нелюдською ситуацією, що стосується цих беззахисних людей, серед яких багато дітей, які ризикують життям. Не можна відводити погляд перед обличчям цієї гуманітарної кризи, але потрібно дати йому пріоритет перед усіма іншими інтересами”, – заявив понтифік і закликав молитися за сирійців.

Під час проповіді папа Римський звернувся також до теми епідемії коронавірусу у світі.

“Молитвою я близький до людей, які страждають через нинішню епідемію коронавірусу і до всіх, хто проходить лікування. Я приєднуюся до моїх братів-єпископів, закликаючи віруючих пережити цей складний момент з силою віри, ясністю надії і старанністю милосердя. Нехай час Великого посту допоможе всім нам надати євангельський сенс і цього моменту випробування і болю”, – сказав він.

Папа Франциск вперше звернувся з традиційною недільною проповіддю до віруючих не з вікна Апостольського палацу Ватикану, а через пряму трансляцію в Інтернеті, яку здійснював з папської бібліотеки інформаційний портал Святого Престолу Vatican News. Звернення понтифіка транслювалося також на величезні екрани, встановлені на площі Святого Петра у Ватикані.

Служба друку Святого Престолу повідомила про таке рішення напередодні, пояснивши його “необхідністю уникнути ризику поширення вірусу COVID-19 внаслідок збігу народу в ході перевірки безпеки при вході на площу”. Одночасно було також оголошено, що загальна Папська аудієнція в середу 11 березня “пройде в такому ж порядку”. Крім того, через поширення коронавірусу до 15 березня припинено участь віруючих у месах, які папа Франциск служить вранці в будинку Святої Марфи у Ватикані.

Через кілька хвилин по завершенні онлайн-трансляції папа Франциск під дзвін дзвонів Собору Святого Петра все-таки на кілька миттєвостей з’явився у вікні Апостольського палацу і привітав нечисленних віруючих, які зібралися в неділю на площі у Ватикані.