Початок апеляційного процесу стосовно Марківа в Італії заблокований через коронавірус – адвокати

В Італії заблокований початок апеляційного процесу в Мілані стосовно українського військового Віталія Марківа.

Про це Радіо Свобода повідомили адвокати засудженого.

Через епідемію COVID-19 у цій країні й запровадження надзвичайних заходів щодо непоширення вірусу італійський уряд постановив припинити діяльність судових органів до 31 березня.

До того ж регіон Ломбардія і його обласний центр Мілан від 8 березня оголошені «червоною зоною» на карантині. Там закриті навчальні, культурні, розважальні заклади, не працюють багато установ, а людей закликають залишатися в домівках і не виходити без нагальної потреби.

«Не можна нічого сказати, бо на апеляційному процесі суд присяжних складається не просто із суддів, а з присяжних, пересічних людей, тому через обмежувальні заходи процес заблокований», – сказала одна з адвокатів Марківа Донателла Рапетті.

Сторона захисту подала апеляційне клопотання до суду в листопаді 2019 року. Тоді правники висловлювали сподівання, що навесні мав би початися розгляд апеляційної справи. Нині, за словами Рапетті, можна сподіватися на червень, але все залежить від ситуації довкола епідемії.

Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов`янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув`язнення. Також Марківа зобов`язали виплатити компенсацію родині загиблого.